Gerzson
-3 °C
2 °C

A német fiatalok rákgyógyszerrel bódulnak

2005.12.15. 16:14
Németországban a daganatos betegeknek felírt gyógyszertől bódulnak a fiatalok, de nekünk sem kell a szomszédba menni pár jó ötletért.

Új kedvence van a német fiataloknak a drogok körében. A Tilidin nevű rákgyógyszert szedik az olcsó kábítószerre vágyók. A szer sokszoros adagban segít leküzdeni a fájdalmat és a félelemérzetet. A gyógyszer hatásairól egy használó úgy nyilatkozott, hogy hatására megszűnnek a határok, és az ember bármit megtehet, amit csak akar.

A gyógyszer daganatos betegeknek készült, de hamis receptekkel bárki hozzájuthat. De könnyen beszerezhető a feketepiacon is, ahová Hollandiából vagy Lengyelországból érkezik. A szakértők szerint hosszabb szedése halálhoz vezethet, ezért a politikusok a szabályozások szigorítására készülnek.

A legjobb mix

"Nem egy nagy etwas" - mondta az Indexnek reagálva Funk Sándor addiktológus főorvos. A Tilidin nevű szer nálunk nem ismert, de nem is a gyógyszer neve a fontos, hanem a hatóanyaga. Ezek a szerek általában morfin típusú fájdalomcsillapítók, amik Magyarországon is megtalálhatók. A gyógyszerezés hazánkban is elterjedt, főleg olcsósága, és könnyű hozzáférhetősége miatt. A betegek könnyen válnak függővé, mondta Funk.

Divatok vannak a gyógyszerszedésben is. Régebben mákteát ittak különféle nyugtatókkal, altatókkal. A gyógyszerek nevét azért nem lehet kimondani, mert az tippadásnak minősülne, és a gyártók sem örülnek neki. Ők alapvetően nem drogokat állítanak elő. De ezek közismert gyógyszerek, és a betegek maguk kísérletezik ki a mixet, a legjobb hatás érdekében.

A legdivatosabb szerek hazánkban manapság az antiepilepsziákat tartalmazó nyugtatók. Naponta elég két szemet bevenni, és ezek ráadásul könnyen hozzáférhetőek. Jellemző, hogy egy dílerkör is kialakult ennek beszerzésére. A heti drogszezon kezdetén, tehát pénteken a dílerek körbejárják a budapesti kórházakat, és felíratják a szert. Egy dobozban száz szem van, és nagyjából háromezer forint a feketepiaci ára, mondta Funk Sándor.