Gyöngyi
4 °C
14 °C

Gyomirtóval mérgezett patak Romániában

2002.03.18. 09:32
Gyomirtót szórt a romániai Maros megye Egres nevű patakába egy tizenegyéves kisfiú. A román sajtó beszámolója szerint legalább harminc ember mérgezését okozták a kihalászott döglött halak. Az ifjú tettes azzal magyarázta a történteket hogy azt hitte: festéket rejtenek a patakba öntött hordók.
Több mint harminc ember mérgezését okozták a romániai Maros megye egyik településén az Egres patakból kihalászott döglött halak - jelentette hétfőn a romániai sajtó. A lapok beszámolói szerint a halak pusztulását az okozta, hogy Kozmatelkén nagy mennyiségű gyomirtószer került a patakba. A bajt egy 11 éves kisfiú okozta, aki a volt termelőszövetkezet udvarán tárolt műanyag hordók tartalmát a patakba döntötte, mivel azt hitte, hogy a hordókban festék található.

Tömeges halpusztulást okozott a gyomirtó

A szennyezés tömeges halpusztulást okozott. A település lakói közül sokan kihalásztak és ettek a döglött halakból. Emiatt a hétvégén összesen 32 embert - köztük 14 gyermeket - kellett kórházba szállítani. Az illetékeseknek egyelőre gondot okoz a felelősség megállapítása, mivel az évek óta a szabadban tárolt gyomirtó az egykori termelőszövetkezet tulajdonát képezte.

A román sajtó a közelmúltban cikkezett arról, hogy országszerte rendkívül nagy mennyiségű gyomirtószer található az egykori termelőszövetkezetek területén. A gyomirtót több mint egy évtizede tárolják olyan körülmények között, hogy a mérgező anyag bármikor a szabadba kerülhet.

A környezetvédelmi tárca tehetetlen

A román környezetvédelmi minisztérium egyelőre tehetetlen, mivel a megmaradt régi gyomirtók biztonságos megsemmisítésére Romániában nincs lehetőség, a tárcának pedig nincs pénze arra, hogy a vegyszert külföldre szállítsák. A veszélyt jelző újságcikkek megjelenése után a tárca illetékesei azt közölték, hogy Románia az Európai Uniótól szeretne anyagi segítséget kérni a veszélyforrás felszámolására.