Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Gyömrő polgármestere megsértette Ferihegy légterét

2006.06.17. 22:50
Gyenes Levente, a Pest megyei Gyömrő polgármestere szombaton délután a Független Hírügynökségnek elismerte hogy ő ült annak a gépnek a pilótafülkéjéban, amely péntek délután engedély nélkül repült be a Ferihegyi repülőtér körzetébe.

Gyenes Levente pénteken még tagadta, hogy ő vezette a légtérsértő repülőgépet. Az MTI-nek azt mondta, hogy van egy kisrepülőgépe, amellyel a gödöllői repülőtéren szokott fel-és leszállni, pénteken azonban nem repült. Gyenes Levente szombaton ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy Isaszegről tartott Gödöllő felé, amikor körözés közben besodródott a légtérbe. Elmondta, hogy 18 éves kora óta foglalkozik repüléssel, de mivel pénteken viszonylag hosszabb idő után ült a pilótafülkébe, elsősorban a műszereket figyelte, ezért történhetett az incidens.

Gyenes Levente elismerte, hogy szabálysértést követett el, és vállalja annak minden következményét. Valószínűnek tartja, hogy pénzbírságra ítélik, és bízik abban, hogy nem vonják be a repülési engedélyét, mivel nem akadályozta a légiforgalmat. A kisrepülőgép radarjele pénteken délután 17 óra 30 perc körül tűnt fel a ferihegyi légiforgalmi irányítás radarján, Gyömrő térségében. Mivel a légiforgalmi szolgálat nem tudott vele kapcsolatba lépni, értesítették a légirendészetet, amelynek éppen a levegőben tartózkodó helikoptere a kisgép után indult.

A helikopter Gödöllő repülőterén találta meg a DiamondStar típusú, négyüléses kisgépet, a pilóta azonban addigra már elhagyta a járművet. A gödöllői repülőtér parancsnokának tájékoztatása szerint a repülőgép Gödöllőről szállt fel, helyi gyakorló repülést végzett, majd Gödöllőn leszállt.