Árpád
-2 °C
3 °C

A kánikula okozta a gyömrői vegyszerszivárgást

2004.07.20. 10:26
A vizsgálat eddigi adatai szerint a hétfői Gyömrőn történt vegyszerszivárgés oka az volt, hogy a nagy melegtől polimerizációs folyamatok indultak meg a festékipari oldószerként használatos anyagban, és ez repeszthette meg a tartályt. A katasztrófavédelem több órára kiköltöztette az üzem közelében lévő harmincöt ház több mint száz lakóját.
Elmúlt a veszély kedden reggelre a gyömrői vegyi üzemben, miután tizenegy monori tűzoltó, védőmaszkban, két fecskendővel egész éjjel hűtötte azt a műgyantát tartalmazó tartályt, amely hétfőn késő délután átforrósodott, megrepedt, és mérgező gázokat bocsátott ki - közölte Nagy Sándor, a polgári védelem helyi vezetője az MTI-vel. A tűzoltók addig folytatták a kánikula miatt átforrósodott tartály hűtését, míg a hőkamera nyugalmi helyzetet nem jelzett. Reggel hat órára be is fejezték a munkát, és átadták a gyár területét az üzem vezetőjének.

A tűzoltók elvonulása után a gyömrői vegyi üzem emberei hozzáláttak a tartályból kifolyt anyag összegyűjtéséhez, hogy megsemmisítésre elszállítsák. E munka miatt egyelőre szünetel a termelés - közölte Cselik György igazgató az MTI-vel. A Pevdi Vegyipari Kft. két éve működik Gyömrőn, festékipari kötőanyagokat gyárt - mondta az üzem vezetője. Az ehhez használt butil-akrilátot a szabadban ezer literes műanyaghordóban tárolták, és mint eddig is a kánikula esetén meghatározott időközönként vízzel locsolták, hogy a felmelegedést megakadályozzák.

A kánikula miatt történt

A hétfői forróságban azonban ez a megoldás nem volt elég, bár a locsolást gyakrabban végezték. A hordóban a meleg következtében beindult az úgynevezett önpolimerizációs folyamat, ami az anyag hőmérsékletének gyors emelkedésével jár. Ennek következtében a hordó műanyagfala megolvadt, és a vegyi anyag egy része orrfacsaró gázok kíséretében a betonnal borított talajra ömlött. Ekkor hívták a tűzoltókat és a polgári védelmet.

A katasztrófavédelem bevizsgáló kocsijának jelzése alapján óvatosságból el kellett rendelni a környező házak lakóinak eltávolítását. Három rendőrautó körbejárta a vegyi üzem környékét, és százharminc házból összesen kétszázötven lakost irányított a közeli művelődési házba. A gázszivárgás éjfélre csökkent, majd megszűnt, és a lakosok visszatérhettek otthonukba.

Fémhordókra cserélik

Az igazgató azt is elmondta, hogy a kárelhárításon dolgozó munkásokat orvosi vizsgálatnak vetették alá, de egyiküknél sem tapasztaltak légúti panaszokat. A vizsgálatokat kedden megismétlik. A délelőtti műszakra érkező nyolc dolgozó reggeltől a kifolyt vegyi anyag fémhordókba gyűjtésével foglalatoskodik, s jelenleg már a kellemetlen szag is megszűnt.

Az esetből okulva a műanyag tartályokat biztonságosabb fémhordókra cserélik majd, s mint az igazgató leszögezte, szigorítják a technológiai előírásokat is, ennek értelmében állandó vízsugarat bocsátanak a tartályokra. A vezető szerint ennek eredményeként nem fordulhat elő a hétfőihez hasonló baleset.

Butil-akrilát, avagy akrilsav, n-butil-észter
Irritatív anyag
Színtelen, jellegzetes szagú folyadék, vizi élőlényekre mérgező, Magyarországon bejelentett, veszélyes anyag. Gőzei polimerizálódhatnak, maga a folyadék is spontán polimerizálódhat melegítés következtében, fény hatására és peroxidokkal érintkezve.

Az akrilsav tűzbiztos módon, hideg, sötét helyen, elkülönítve erős oxidáló szerektől tartandó. Maga a folyadék kevésbé tűzveszélyes, azonban gőzei levegővel keveredve 37°C felett robbanásveszélyes elegyet képeznek. Tűz esetén a hordókat, tároló edényeket vízpermettel kell hűteni.

Párolgása következtében 20°C-on a levegő veszélyes szennyeződése meglehetősen gyorsan kialakulhat, a szervezetbe belégzéssel és a bőrön keresztül is bejuthat. Gőzeit belélegezve égő érzés, köhögés, légszomj, torokfájás tapasztalható. Az anyag irritálja a szemet, a bőrt és a légzőrendszert. Tüdőbe jutva kémiai (toxikus) tüdőgyulladást okozhat.

Forrás: fjokk.hu

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?