Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

A kánikula okozta a gyömrői vegyszerszivárgást

2004.07.20. 10:26
A vizsgálat eddigi adatai szerint a hétfői Gyömrőn történt vegyszerszivárgés oka az volt, hogy a nagy melegtől polimerizációs folyamatok indultak meg a festékipari oldószerként használatos anyagban, és ez repeszthette meg a tartályt. A katasztrófavédelem több órára kiköltöztette az üzem közelében lévő harmincöt ház több mint száz lakóját.
Elmúlt a veszély kedden reggelre a gyömrői vegyi üzemben, miután tizenegy monori tűzoltó, védőmaszkban, két fecskendővel egész éjjel hűtötte azt a műgyantát tartalmazó tartályt, amely hétfőn késő délután átforrósodott, megrepedt, és mérgező gázokat bocsátott ki - közölte Nagy Sándor, a polgári védelem helyi vezetője az MTI-vel. A tűzoltók addig folytatták a kánikula miatt átforrósodott tartály hűtését, míg a hőkamera nyugalmi helyzetet nem jelzett. Reggel hat órára be is fejezték a munkát, és átadták a gyár területét az üzem vezetőjének.

A tűzoltók elvonulása után a gyömrői vegyi üzem emberei hozzáláttak a tartályból kifolyt anyag összegyűjtéséhez, hogy megsemmisítésre elszállítsák. E munka miatt egyelőre szünetel a termelés - közölte Cselik György igazgató az MTI-vel. A Pevdi Vegyipari Kft. két éve működik Gyömrőn, festékipari kötőanyagokat gyárt - mondta az üzem vezetője. Az ehhez használt butil-akrilátot a szabadban ezer literes műanyaghordóban tárolták, és mint eddig is a kánikula esetén meghatározott időközönként vízzel locsolták, hogy a felmelegedést megakadályozzák.

A kánikula miatt történt

A hétfői forróságban azonban ez a megoldás nem volt elég, bár a locsolást gyakrabban végezték. A hordóban a meleg következtében beindult az úgynevezett önpolimerizációs folyamat, ami az anyag hőmérsékletének gyors emelkedésével jár. Ennek következtében a hordó műanyagfala megolvadt, és a vegyi anyag egy része orrfacsaró gázok kíséretében a betonnal borított talajra ömlött. Ekkor hívták a tűzoltókat és a polgári védelmet.

A katasztrófavédelem bevizsgáló kocsijának jelzése alapján óvatosságból el kellett rendelni a környező házak lakóinak eltávolítását. Három rendőrautó körbejárta a vegyi üzem környékét, és százharminc házból összesen kétszázötven lakost irányított a közeli művelődési házba. A gázszivárgás éjfélre csökkent, majd megszűnt, és a lakosok visszatérhettek otthonukba.

Fémhordókra cserélik

Az igazgató azt is elmondta, hogy a kárelhárításon dolgozó munkásokat orvosi vizsgálatnak vetették alá, de egyiküknél sem tapasztaltak légúti panaszokat. A vizsgálatokat kedden megismétlik. A délelőtti műszakra érkező nyolc dolgozó reggeltől a kifolyt vegyi anyag fémhordókba gyűjtésével foglalatoskodik, s jelenleg már a kellemetlen szag is megszűnt.

Az esetből okulva a műanyag tartályokat biztonságosabb fémhordókra cserélik majd, s mint az igazgató leszögezte, szigorítják a technológiai előírásokat is, ennek értelmében állandó vízsugarat bocsátanak a tartályokra. A vezető szerint ennek eredményeként nem fordulhat elő a hétfőihez hasonló baleset.

Butil-akrilát, avagy akrilsav, n-butil-észter
Irritatív anyag
Színtelen, jellegzetes szagú folyadék, vizi élőlényekre mérgező, Magyarországon bejelentett, veszélyes anyag. Gőzei polimerizálódhatnak, maga a folyadék is spontán polimerizálódhat melegítés következtében, fény hatására és peroxidokkal érintkezve.

Az akrilsav tűzbiztos módon, hideg, sötét helyen, elkülönítve erős oxidáló szerektől tartandó. Maga a folyadék kevésbé tűzveszélyes, azonban gőzei levegővel keveredve 37°C felett robbanásveszélyes elegyet képeznek. Tűz esetén a hordókat, tároló edényeket vízpermettel kell hűteni.

Párolgása következtében 20°C-on a levegő veszélyes szennyeződése meglehetősen gyorsan kialakulhat, a szervezetbe belégzéssel és a bőrön keresztül is bejuthat. Gőzeit belélegezve égő érzés, köhögés, légszomj, torokfájás tapasztalható. Az anyag irritálja a szemet, a bőrt és a légzőrendszert. Tüdőbe jutva kémiai (toxikus) tüdőgyulladást okozhat.

Forrás: fjokk.hu