Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Rendőrök kontra romák: indul a nyomozás

2002.11.07. 14:25
Pénteken nyomozás indul a halottak napi gyöngyösi rendőri intézkedés során történt atrocitás kivizsgálására - nyilatkozta a Roma Sajtóközpontnak Hajdú Tamás, az ügyben eljáró Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője.
Múlt hét péntek éjszaka a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban elhunyt halottját mintegy félszáz fős roma család gyászolta, vélhetően túl hangosan. A kórház biztonsági őrei kihívták a rendőröket, akik súlyosan bántalmaztak több családtagot, az incidensben járőrök is megsérültek. A család a rendőröket, a rendőrök a romákat vádolják bántalmazással.

Külön-külön

Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője, Hajdú Tamás tájékoztatása szerint a sértettek látleleteit a rendőrség csatolta, az ügy kapcsán várhatóan pénteken indítanak nyomozást, amelyben egy eljárásban vizsgálják majd a romák és a rendőrök külön-külön tett feljelentéseit. A rendőrök ellen hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás, míg a család tagjaival szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt indul majd nyomozás. Hajdú megerősítette azt a sajtóinformációt, miszerint az intézkedésben részt vett Berecz zászlóssal szemben az egyik családtag többször tett már feljelentést az elmúlt másfél évben - mindannyiszor eredménytelenül.

A nyomozás határideje hatvan nap, amit a főügyészség akár egy évis is meghosszabbíthat - tette hozza a hivatal vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!