Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A romák ellen vádat emeltek, a rendőröket futni hagyják

2003.09.11. 21:45
A Heves Megyei Ügyészség vádat emelt a gyöngyösi kórházban lezajlott rendőr-roma összetűzés öt roma érintettje ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, míg az összetűzésben részt vevő hat rendőr ellen, bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást.
Vádat emeltek a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban tavaly novemberben történt roma-rendőr összetűzés miatt öt roma ellen csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette, részben maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntette, részben könnyű testi sértés vétsége miatt, tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Heves Megyei Ügyészség.

A vádiratot csütörtökön nyújtották be a Gyöngyösi Városi Bírósághoz. Ugyanakkor bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást az összetűzésben részt vevő romák jogi képviselője által bántalmazás miatt feljelentett hat rendőrrel szemben, közölte Hajdú Tamás, a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal vezetője.

A tavaly november elsején a gyöngyösi kórházban a biztonsági személyzete rendőri intézkedést kért, mert egy körülbelül ötven tagú roma csoport hozzátartozójuk elhunytának hírére igen hangosan juttatta kifejezésre gyászát, és ezzel zavarták a betegek nyugalmát. Az intézkedés során a romák és a rendőrök közül is többen megsérültek.

A rendőri intézkedéssel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság Közbiztonsági Főigazgatósága vizsgálatot folytatott, amelynek eredményeként, az Országos Rendőr-főkapitányság ellenőrzési főosztályának vezetője a rendőri intézkedések miatt több - a kórház intézkedésben részt nem vevő - rendőr ellen fegyelmi eljárás lefolytatását javasolta. A javaslat alapján Tuza László rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője saját hatáskörében indított fegyelmi eljárást, és több rendőr fenyítésben részesült.