Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A romák ellen vádat emeltek, a rendőröket futni hagyják

2003.09.11. 21:45
A Heves Megyei Ügyészség vádat emelt a gyöngyösi kórházban lezajlott rendőr-roma összetűzés öt roma érintettje ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, míg az összetűzésben részt vevő hat rendőr ellen, bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást.
Vádat emeltek a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban tavaly novemberben történt roma-rendőr összetűzés miatt öt roma ellen csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette, részben maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntette, részben könnyű testi sértés vétsége miatt, tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Heves Megyei Ügyészség.

A vádiratot csütörtökön nyújtották be a Gyöngyösi Városi Bírósághoz. Ugyanakkor bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást az összetűzésben részt vevő romák jogi képviselője által bántalmazás miatt feljelentett hat rendőrrel szemben, közölte Hajdú Tamás, a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal vezetője.

A tavaly november elsején a gyöngyösi kórházban a biztonsági személyzete rendőri intézkedést kért, mert egy körülbelül ötven tagú roma csoport hozzátartozójuk elhunytának hírére igen hangosan juttatta kifejezésre gyászát, és ezzel zavarták a betegek nyugalmát. Az intézkedés során a romák és a rendőrök közül is többen megsérültek.

A rendőri intézkedéssel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság Közbiztonsági Főigazgatósága vizsgálatot folytatott, amelynek eredményeként, az Országos Rendőr-főkapitányság ellenőrzési főosztályának vezetője a rendőri intézkedések miatt több - a kórház intézkedésben részt nem vevő - rendőr ellen fegyelmi eljárás lefolytatását javasolta. A javaslat alapján Tuza László rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője saját hatáskörében indított fegyelmi eljárást, és több rendőr fenyítésben részesült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!