Ágnes
-5 °C
2 °C

Haladékot kapnak a gyorshajtók

2008.04.25. 23:44
Nincs jogszabály, ami lehetővé tenné, hogy a jelenleg matrica-ellenőrzésre használt kamerákat sebességmérésre is használják, vagy az adatokat kiadják a rendőrségnek.

Nem mérnek sebességet májustól az autópályákon a matricaellenőrző kamerák - számolt be az RTL Híradója. Egyelőre még rendelet sincs, ami ezt lehetővé tenné, de a gazdasági tárcánál azt állítják, a jövő héten kihirdetik. Ez viszont még mindig kevés, hiszen az autópályákon működő kamerákat engedélyeztetni és hitelesíttetni kell, ami akár egy évig is eltarthat.

A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az autópályakezelő az adatokat kiadja a rendőrségnek, de önmagában azt sem teszik lehetővé, hogy a kamerák sebességet mérjenek a sztrádákon - mondta Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője. A gazdasági minisztérium szóvivője szerint a szükséges rendelet várhatóan a jövő héten megjelenhet. Ábrahám Gergely szerint a jogszabály lehetővé teszi, hogy sebességmérőt üzemeltessenek egyebek mellett a közútkezelők.

A sztrádákon azonban egyelőre még nem lesz mérés, mert a jelenleg matrica-ellenőrzésre használt kamerákat előbb a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak kell hitelesítenie sebességmérésre is, ami akár egy évig is eltarthat. A rendelet tervezetét jelenleg az Európai Unió vizsgálja, hogy versenyjogi szempontból megfelel-e az uniós előírásoknak. A gazdasági tárca szóvivője szerint a válasz néhány napon belül megérkezhet, így a rendelet májustól életbe léphet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!