Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Haladékot kapnak a gyorshajtók

2008.04.25. 23:44
Nincs jogszabály, ami lehetővé tenné, hogy a jelenleg matrica-ellenőrzésre használt kamerákat sebességmérésre is használják, vagy az adatokat kiadják a rendőrségnek.

Nem mérnek sebességet májustól az autópályákon a matricaellenőrző kamerák - számolt be az RTL Híradója. Egyelőre még rendelet sincs, ami ezt lehetővé tenné, de a gazdasági tárcánál azt állítják, a jövő héten kihirdetik. Ez viszont még mindig kevés, hiszen az autópályákon működő kamerákat engedélyeztetni és hitelesíttetni kell, ami akár egy évig is eltarthat.

A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az autópályakezelő az adatokat kiadja a rendőrségnek, de önmagában azt sem teszik lehetővé, hogy a kamerák sebességet mérjenek a sztrádákon - mondta Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője. A gazdasági minisztérium szóvivője szerint a szükséges rendelet várhatóan a jövő héten megjelenhet. Ábrahám Gergely szerint a jogszabály lehetővé teszi, hogy sebességmérőt üzemeltessenek egyebek mellett a közútkezelők.

A sztrádákon azonban egyelőre még nem lesz mérés, mert a jelenleg matrica-ellenőrzésre használt kamerákat előbb a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak kell hitelesítenie sebességmérésre is, ami akár egy évig is eltarthat. A rendelet tervezetét jelenleg az Európai Unió vizsgálja, hogy versenyjogi szempontból megfelel-e az uniós előírásoknak. A gazdasági tárca szóvivője szerint a válasz néhány napon belül megérkezhet, így a rendelet májustól életbe léphet.