Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tíz évre ítélték a gyújtogatni készülő ámokfutót

2005.04.12. 18:27
Legalább három embert akart felgyújtani egy makói nyugdíjas. A bíróság tíz évi fegyházbüntetésre ítélte a férfit.

Jogerősen tíz évi fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a makói férfit, aki benzinnel lelocsolt és megpróbált felgyújtani több embert, köztük egy kislányt. A bíróság emberölés előkészületének bűntettében és különös kegyetlenséggel, több emberen, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek Nagy Istvánt.

Mérsékelték az ítéletet

A Hegedűs István vezette büntetőtanács enyhítette a Csongrád Megyei Bíróság által első fokon kiszabott 13 év 6 hónapos büntetést, mivel a cselekmény megmaradt kísérleti szakban. A korábban hat alkalommal büntetett, nyugdíjas Nagy István a cselekmény időpontjában egy makói lakásban lakott, amelynek közös udvara volt több, más személy által használt lakással.

Lelocsolta a segéderőt

A férfi 2004. április 11-én reggel elhatározta, hogy az öt és féléves kislányát nevelő szomszédasszonyát megleckézteti egy vélt tartozása miatt úgy, hogy benzinnel lelocsolja és felgyújtja lakását. Egy kocsmában megkérte lakótársát, hogy vásároljon részére öt litert benzint. A férfi ezt meg is tette és a gyúlékony anyagot átadta a vádlottnak. Ezt követően szóváltás alakult ki köztük, és Nagy István egy hirtelen mozdulattal a kannából benzint locsolt a férfira. Gyufát kapott elő, azt kiabálva, hogy meggyújtja a sértettet, a támadást azonban a sértettnek sikerült elhárítania.

A vádlott hazament, benzinnel lelocsolta szomszédja lakásajtaját, és a mellékhelyiség nyitott ablakán keresztül a vécébe is beöntött a gyúlékony anyagból. A benzint végül nem gyújtotta meg, hanem visszament a kocsmába italozni. A szomszédasszony este 8 óra körül tért haza kislányával a házba, de a benzinszagot megérezve nem próbálta kinyitni lakása ajtaját, hanem rendőrt hívott.

Felszólításra abbahagyta

Az időközben hazatért vádlott ezt meghallva magához vette a benzines kannát, egy öngyújtót is kézbe kapott, kilépett a lakásából, és megpróbálta a benzint a kislányát védő sértettre locsolni, és azt meggyújtani. Próbálkozása végül nem járt sikerrel, a cselekményét egy szomszéd felszólítására abbahagyta, visszament a lakásába, ahonnan a rendőrök nem sokkal később előállították.