Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Féltékenységből gyújtotta fel a szomszéd lakását

2005.02.01. 11:45
Jogerős ítélet született annak a szegedi férfinak az ügyében, akit első fokon különös kegyetlenséggel, több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés kísérletében találtak bűnösnek. A táblabíróság enyhítette az első fokú büntetést.

Különös kegyetlenséggel, több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés kísérletében, két rendbeli rongálás bűntettében, és egy rendbeli rongálás vétségében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2004. szeptember 9-én azt a szegedi férfit, akinek ügyében kedden jogerős ítélet született.

Szeptemberben első fokon tizenöt év fegyházbüntetésre ítélték és tíz évre eltiltották a vádlottat a közügyek gyakorlásától, áll a Szegedi Táblabíróság Indexhez eljuttatott sajtóközleményében. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett.

Ital és féltékenység

A büntetett előéletű férfi a Londoni körút 1. szám alatt lakott családjával. 2003. februárja óta rendszeresen azzal gyanúsította meg lerészegedései alkalmával feleségét, hogy megcsalja őt közvetlen szomszédjával. Bár a szomszéddal ezt nem tárgyalta meg a vádlott, a korábbi jószomszédi viszonyuk megromlott.

2003. július 15-én a vádlott a kocsmából hazatérve összeveszett feleségével, aki emiatt fiukkal távozott a lakásból. A vádlott ezután tovább italozott, és közben elhatározta, hogy az általa feltételezett viszonynak úgy vet véget, hogy felgyújtja a szomszéd család lakását. A vádlott elment egy benzinkúthoz és öt liter benzinnel tért haza.

Este hét óra körül a szomszéd kiskorú lánya, felment a lakásba a ház udvaráról, és az ajtót nyitva hagyta. Ezt a vádlott észrevette, berohant a lakásba, az öt liter benzint szétlocsolta, majd meggyújtotta. A bent tartózkodóknak azt kiáltotta, "most titeket felgyújtalak, és meg fogtok halni", majd kirohant az utcára.

Enyhítették a büntetést

A második emeleti lakásban maradt két családtag nem tudott kimenekülni, mert a tűz elzárta az ajtóhoz vezető utat. Az ablakon kikiabálva kértek segítséget, mire az udvaron tartózkodók pokrócokból ponyvát készítettek, amelyre a kislány kiugrott. A laksában maradt felnőttet a tűzoltók mentették ki, őt két napig füstmérgezés gyanújával kórházban ápolták, míg a kislány nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az összes bűnösségi körülményt figyelembe véve - így például azt, hogy a cselekmény sértettei nem szenvedtek komolyabb sérüléseket - tizenhárom év fegyházra enyhítette a Szegedi Ítélőtábla a lakást felgyújtó férfi büntetését. A fellebviteli bíróság ítéletében azt is kimondta, hogy a vádlottnak az általa okozott, több mint kétmillió forintost kárt meg kell térítenie.