István, Vajk
17 °C
34 °C

Hárman haltak meg a négymilliós tartozás miatt

2004.07.01. 13:16
Beismerte tettét a kispesti gyújtogató, aki miatt hárman lelték halálukat egy lakástűzben. A csütörtöki helyszíni tárgyaláson a vádlott részletesen bemutatta, hogyan gyújtotta fel az áldozatok lakását. A férfi azt sérelmezte, hogy nem adták neki vissza négymillió forintját.
Beismerte tettét a kispesti gyújtogató a csütörtöki helyszíni tárgyaláson; a férfit azzal vádolja az ügyészség, hogy két kisgyermek és egy felnőtt tűzhalálát okozta, amikor rájuk gyújtotta lakásukat.

A vádirat négyszeresen minősülő emberölést ró Sz. Zoltán román állampolgár terhére: aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére követte el a gyilkosságot. A helyszíni tárgyaláson a vádlott részletesen bemutatta, hogyan jutott be 2001. augusztus 15-én hajnalban a kispesti panelházba, miképp öntötte a mintegy öt liter benzint az áldozatok kilencedik emeleti lakásának ajtajára, és gyújtotta meg.

Sírást hallott

Bírói kérdésre, hogy ez után hallott-e valamit, a vádlott úgy válaszolt: "mintha gyerekhangot, sírást hallottam volna, mintha felébredtek volna". A vádirat szerint szörnyű tettének oka az volt, hogy nem kapta vissza egy ingatlanügylet céljára átadott négymillió forintját.

Bűnsegédletel vádolják az ügyben a büntetett előéletű K. Zsoltot, aki a gyors meneküléshez nyitva tartotta a lift ajtaját, amíg a tettes felgyújtotta a lakást. K. Zsolt a csütörtöki helyszíni tárgyaláson tagadta, hogy egyáltalán jelen lett volna a cselekmény elkövetésekor. Sz. Zoltán ugyanakkor a váddal egybehangzóan állította, hogy segített neki a másodrendű vádlott, szembesítésük így eredménytelen maradt.

Életfogytiglant is kaphat

A felgyújtott lakásban három felnőtt és három gyermek tartózkodott. A halálos áldozatok 3, 4, illetve 34 évesek voltak. A másik három ember, köztük a lakástűzben életveszélyesen megsérült adós esetében emberölés kísérlete a vád. Ezen túlmenően a házban még egy ember életveszélyesen megsérült, többen pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek, ezért a vád része még minősített testi sértés, és közveszélyokozás is. Ezek alapján 10-től 15 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A csütörtöki tárgyaláson az elsőrendű vádlott azt kérte, cselekményét minősítse gondatlan emberölésnek az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság.