Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymillió eurós kártérítést kér a felmentett holland 'gyújtogató'

2003.09.25. 10:46
Egymillió eurós kártérítést követel az a férfi, akit a hollandiai Enschede tűzijátéktermék-raktárnál, 2000 májusában történt robbanás ügyében gyújtogatás vádjával 15 éves szabadságvesztésre ítéltek, majd később felmentettek.
Csaknem 2 és fél évet töltött börtönben a jelenleg 35 esztendős Andre de Vries, akit hiányos bizonyítékok alapján ítéltek el. Ügyvédje szerint a kártérítésként kért egymillió euró méltányos összeg a gyanúsítás miatt elszenvedett méltánytalanságokért és károkért.

A 2000. május 13-án bekövetkezett robbanásnak 22 halálos áldozata volt, és az épület szomszédságában lévő tömbház is összeomlott. A robbantás elkövetésével vádolt férfi végig tagadta, hogy köze lenne a katasztrófához. Az ítélet részben azoknak a vallomásoknak az alapján született, amelyeket Andres de Vries egy fogolynak álcázott titkosrendőrnek tett az előzetes letartóztatásban töltött idő alatt. A 15 éves szabadságvesztést kimondó ítéletet tavaly szeptemberben mondták ki.

Összevissza beszélt, mentsék fel!

Abraham Moszkowicz, a férfi ügyvédje a felülvizsgálat eljárás során azzal érvelt, hogy Andres de Vries összefüggéstelenül beszélt a titkosrendőrnek az ügyről, s az így közölt "információk" sem igazolták a bűnösségét. Az arnhemi fellebbviteli bíróság egyetértett az érveléssel, a bizonyítékokat elégtelennek ítélte és idén májusban felmentette a rabot.

A holland hatóságok kárpótlási rendszere szerint minden megalapozatlanul letartóztatásban töltött napért 90 euró jár, amennyiben az érintett személy egy rendőrőrsön, és 70 euró, ha börtönben volt kénytelen tartózkodni.

Új lakóhelyet kell keresnie

Az alaptalanul bebörtönzött férfi családjának nyilatkozatai szerint Andres de Vries csavargó életmódot él, kevés barátja van, és az ügy, valamint a börtönben töltött évek alaposan megviselték. A család úgy véli: de Vries aligha tér magához a történtek után.

Enchelde polgáraiban is elevenen él a három évvel ezelőtti katasztrófa emléke, így a férfinak valószínűleg a felmentő ítélet ellenére sem célszerű visszatérnie a városba.