Tanáraikon akartak bosszút állni a gyújtogató diákok

2003.03.17. 14:10
Felgyújtotta Brüsszelben gimnáziumát az iskola két diákja, akik így akartak bosszút állni iskolájukon néhány tanárukkal való sorozatos összetűzéseik miatt. A fiatalok ráadásul kifogyasztották az összes poroltót, hogy ne lehessen a lángokat hamar megfékezni.
Brüsszelben felgyújtotta gimnáziumát négy 18 éves diák, mert torkig voltak egyes tanáraikkal. A vasárnap hajnalban történt gyújtogatás még az iskolai vandalizmusok elszaporodása közepette is kirívó esetnek számít, amiről a belga hírközlő szervek hétfőn közöltek bővebb jelentéseket. A rendőrök és a tűzoltók 5 óra után kapták az első telefonhívásokat, hogy ég a Bracop Lambert gimnázium, amely Anderlecht híres labdarúgó stadionja közelében fekszik. Két nagydiák akkor még lázasan hordta ki a számítógépeket, monitorokat a titkárságról. A rendőrök nyomban elfogták őket, két társuk viszont elmenekült.

Az utolsó osztályba járó két diák a rendőri kihallgatáson elmondta, hogy néhány tanárukkal való sorozatos összetűzéseik miatt álltak bosszút a gimnáziumon. Hajnalban négyen átmásztak a kert falán, onnan bejutottak a tornaterembe, ahol aztán kifújták az összes fellelhető poroltó készüléket, hogy ne lehessen gyorsan oltani a tüzet. Mielőtt felgyújtották volna iskolájukat, behatoltak a tanári mellett levő titkárságra és kilopták belőle azt a készpénzt és számítógépes felszerelést, amit mozdítani tudtak.

A tűzoltók viszonylag gyorsan megfékezték a lángokat, az épületben azonban így is komoly károk keletkeztek. A titkárság teljesen kiégett és több osztályteremben is károk keletkeztek. A gimnázium közelében órákig elterelték a forgalmat. A brüsszeli ügyészség utasította a kijelölt vizsgálóbírót, hogy helyeztesse letartóztatásba a két elfogott gyújtogatót, akiknek szökésben levő bűntársait egyelőre nem vették őrizetbe.

Mivel a diákok nemrég elérték nagykorúságukat, a törvényes előírások szerint bűncselekményükért elvben esküdtszék elé kellene állítani őket, amely akár 15-20 évi börtönbüntetést is kiszabhatna rájuk. Sajtóértesülések szerint azonban valószínűleg csak a szokásos büntető bíróság elé kerülnek, amely 5 évi szabadságvesztéssel sújthatja őket.

  • Hírek
  • Hírek