Piroska
-2 °C
5 °C

Levonult a benzolszennyezés első hulláma

2005.12.24. 12:50
Oroszország kértérítést követele Kínától a habarovszki bezolszennyezés miatt.
Levonult az orosz távol-keleten lévő Habarovszknál az Amur folyón úszó mérgező benzolfolt első hulláma - közölték szombaton a helyi hatóságok, amelyek azonban már attól tartanak, hogy mi lesz tavasszal a hóolvadást követően. Mindenesetre kártérítést követelnek Kínától.

A hét elején éri el a várost

A benzolszennyezés fő hulláma, amely egyelőre 190 kilométerre van várostól, hétfőn vagy kedden éri el a közel hatszázezer lakosú települést.

A rendkívüli helyzetek regionális hivatalában közölték, hogy a vízkiemelő berendezéseknél, kutaknál és szennyvíztisztító telepeknél egyelőre nem tapasztalták a benzol normálistól eltérő koncentrációját. A város több pontján és a folyón elhelyezett különböző mérőállomásokon gyűjtött adatok szerint a nitrobenzol koncentrációja ötször alacsonyabb az emberre veszélyes normáknál. Ettől függetlenül a folyón émelyítő szag terjeng.

Száz tonnányi szennyezés

A Csilin (Jilin) városi olajfinomító üzemben november 13-án történt robbanás nyomán mintegy száz tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került a Szungari folyóba. A szennyezés veszélybe sodorta több település ivóvízkészletét. A száz kilométer hosszúságú benzolszőnyeg december elején beleömlött az orosz-kínai határfolyamba, az Amurba, majd nem sokkal később elérte Habarovszkot.