Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Százezer embert evakuáltak Dél-Kínában

2008.09.24. 11:37
Több mint százezer embert menekítettek ki szerdára Kína déli partvidékén a Hagupit névre keresztelt tájfun miatt, amely óriásdagályt okozott több part menti városban.

A kínai meteorológiai szolgálat a legmagasabb szintű tájfunriasztást adta ki. A térségből több mint százezer embert telepítettek ki, még mielőtt a vihar szerdára virradóra a parthoz érkezett óránként kétszáz kilométeres széllökések kíséretében.

A szélvihar központja a Kuangtung (Guangdong) tartományban fekvő Maoming városban ért partot. Kína egyik legfejlettebb és legsűrűbben lakott tartományában a városok utcái konganak az ürességtől, a boltok és a vállatok bezártak, a vihar fákat csavart ki gyökerestül, órásplakátokat szaggatott le. A kuangtungi hatóságok több mint ötvenezer hajót rendeltek vissza a kikötőkbe.

Az Új Kína hírügynökség szerint egy halászbárka elsüllyedt, de áldozatokról nem tett említést a jelentés. A hatalmas erejű szél lerombolt egy üzemanyagtöltő állomást és egy épülő gyárat.

A hírügynökség szerint több mint egy évtizede nem láttak a Hagupithoz hasonló vihart Kuangtung tartományban. A tájfun óriásdagályt okozott a térségben. A tartományi központban, Kantonban (Guangzhou) százéves rekordot, 2,73 méteres vízemelkedést mértek, s apadásnak egyelőre nincs jele.

A térség egyes területein erőteljes esőzés és árvíz várható. A Hagupit éreztetni fogja hatását Kuanghszi Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen és Hajnan (Hainan) tartományban. Hajnan központjában, Hajkouban (Haikou) egy napra bezárták az iskolákat.

A tájfun az éjszaka folyamán végigsöpört Hongkongon, 162 kilométeres széllökések kíséretében. Mintegy hatvanan megsérültek, a vihar fákat csavart ki és árvizet okozott az alacsonyan fekvő területeken, köztük Lantau szigetén, ahol a város nemzetközi repülőtere található. Hongkongban több tucat ember megsérült, több repülőjáratot töröltek. A városban szerda reggel megkezdte működését a pénzpiac, a vállalatok többsége is működik, de az iskolák zárva maradtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!