Auguszta
-7 °C
0 °C

Ütközött egy MAHART hajó

2002.12.04. 21:13
Szerda délben a MAHART Mohács nevű tolóhajója balesetet szenvedett a Dunán, a Csepeli Szabadkikötő 1-es medencéjénél. Nyolc köbméter gázolaj került a folyóba.
A tolóhajó a medencébe hajtás során a parttól két méterre a medencét határoló kőszórásnak ütközött, és a jobb hátsó harmadán a vízfelszín alatti részén megsérült. A sérülés következtében a Dunába folyt mintegy 8 köbméter gázolaj.

Elkerítették a szennyezett vizet

A MAHART egy másik hajóval a baleset után közvetlenül megkezdte a sérülten kikötött hajóban maradt üzemanyag kiszivattyúzását, így megelőzték a további szivárgást.

A baleset után a helyszínén megkezdték a károk elhárítását. A szennyezett vizet speciális olajfelszívó eszközökkel elkerítették és perlittel szórták be, hogy megakadályozzák a gázolaj terjedését. A szennyező anyagnak töredéke, mintegy 500 liter gázolaj folyt ki az öbölből. A szennyezés nagy részét sikerült kis területen, a sodrástól védett medencében tartani. A főváros közlemény szerint a folyót nem fenyegeti veszély.

Intézkedtek

A MAHART Védelmi Szakszolgálatával és a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság szakembereivel együttműködve a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság szakemberei a helyszínen részt vesznek a kárelhárításban, és mindent megtesznek a Duna vizének és élővilágának megóvásáért.

Demszky Gábor főpolgármester a balesetről értesülve rövid időn belül a helyszínre sietett, ahol személyesen győződött meg a szerencsétlenség következményiről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!