Paszkál
10 °C
15 °C

Tömegkarambol a Dunán

2005.08.12. 13:21
A vétkes hajó kapitánya szerint elromlottak az elektromos berendezések és ezért ment neki másik négy hajónak.

Összeütközött öt hajó Bécsben a Dunán a Reichsbrücke közelében. A pénteken történt balesetben egy személy könnyebben megsérült, egy magyar zászló alatt közlekedő tartályhajó pedig léket kapott, közölte az osztrák rendőrség.

A balesetet a Pozsonyból érkező Viking Star nevű személyszállító hajó okozta, miközben csaknem 160 utassal a fedélzetén megpróbált kikötni a Duna jobb partján. A kapitány elmondása szerint a kikötésnél elektromos hiba keletkezett a berendezésekben, a manőverezésre és fékezésre képtelen hajó így nekiütközött a partnál horgonyzó, magyar zászló alatt közlekedő Prottes tartályhajónak.

Az ütközés láncreakciót váltott ki, amiben további két kisebb tartályhajó és egy kishajó sérült meg. Az ütközés ereje olyan magasan nekinyomta a Prottes tartályhajót a partoldalnak, hogy két fát kidöntött. A balesetben egy személy a mellkasán szenvedett zúzódásokat.

A Prottes megrongálódott, tatján mély "hasadék" tátong, és déltájban még mindig kissé oldalára dőlve vesztegelt a kikötőben, de az osztrák tűzoltóság közlése szerint csak kevés víz tört be a léken keresztül. Nem fenyegeti súlyos szennyeződés veszélye a természeti környezetet, üzemanyag vagy olaj nem ömlött a folyóba. A tűzoltóság szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy a meglékelt tartályhajó üres volt a baleset pillanatában.

Faragó József, a Prottest tulajdonló Euro-Tankhajó Bt. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a tankhajó a baloldali két raktárnál kapott léket. Személyi sérülés, környezetszennyezés nem történt, gázolaj nem jutott a Dunába. A Prottest kora délután javítás céljából elvontatták a linzi hajógyárba. Faragó megerősítette a bécsi tűzoltóság szóvivőjének szavait, miszerint a meglékelt tartályhajó üres volt a baleset pillanatában.