Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tömegkarambol a Dunán

2005.08.12. 13:21
A vétkes hajó kapitánya szerint elromlottak az elektromos berendezések és ezért ment neki másik négy hajónak.

Összeütközött öt hajó Bécsben a Dunán a Reichsbrücke közelében. A pénteken történt balesetben egy személy könnyebben megsérült, egy magyar zászló alatt közlekedő tartályhajó pedig léket kapott, közölte az osztrák rendőrség.

A balesetet a Pozsonyból érkező Viking Star nevű személyszállító hajó okozta, miközben csaknem 160 utassal a fedélzetén megpróbált kikötni a Duna jobb partján. A kapitány elmondása szerint a kikötésnél elektromos hiba keletkezett a berendezésekben, a manőverezésre és fékezésre képtelen hajó így nekiütközött a partnál horgonyzó, magyar zászló alatt közlekedő Prottes tartályhajónak.

Az ütközés láncreakciót váltott ki, amiben további két kisebb tartályhajó és egy kishajó sérült meg. Az ütközés ereje olyan magasan nekinyomta a Prottes tartályhajót a partoldalnak, hogy két fát kidöntött. A balesetben egy személy a mellkasán szenvedett zúzódásokat.

A Prottes megrongálódott, tatján mély "hasadék" tátong, és déltájban még mindig kissé oldalára dőlve vesztegelt a kikötőben, de az osztrák tűzoltóság közlése szerint csak kevés víz tört be a léken keresztül. Nem fenyegeti súlyos szennyeződés veszélye a természeti környezetet, üzemanyag vagy olaj nem ömlött a folyóba. A tűzoltóság szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy a meglékelt tartályhajó üres volt a baleset pillanatában.

Faragó József, a Prottest tulajdonló Euro-Tankhajó Bt. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a tankhajó a baloldali két raktárnál kapott léket. Személyi sérülés, környezetszennyezés nem történt, gázolaj nem jutott a Dunába. A Prottest kora délután javítás céljából elvontatták a linzi hajógyárba. Faragó megerősítette a bécsi tűzoltóság szóvivőjének szavait, miszerint a meglékelt tartályhajó üres volt a baleset pillanatában.