Valér
2 °C
8 °C

Titokzatos hajótöröttet találtak az Északi-tengeren

2006.05.03. 11:56
A svéd rendőrségnek egyelőre csak néhány adatot sikerült kiderítenie arról a titokzatos "hajótöröttről", akit két héttel ezelőtt egy magányos tutajon találtak az Északi-tengeren. A férfi azt állítja magáról, hogy Fokvárosban született, a hatóságok szerint orosz-zsidó szülei voltak, de az is lehet, hogy a Balkánról származik.

A norvég Berge Odin nevű tankhajó legénysége április 21-én egy magányos tutajra lett figyelmes az Északi-tengeren. A négy olajoshordóból és egy raklapból álló tákolmányon egy hiányos öltözetű ember hánykolódott.

Amikor az átfagyott férfit a fedélzetre emelték, angolul „hontalan amerikainak” vallotta magát, aki Kaliforniából New Yorkba szeretett volna eljutni.

A férfi azt állította, hogy tutaját egy mellette elhaladó angol hajó sodorta ki a nyílt tengerre. A hajó nevére nem emlékezett, iratok nem voltak nála. A tanker legénységének azt mondta: 1959-ben született a dél-afrikai Fokvárosban.

A kihűlés közelében lévő férfit egy svéd kórházba szállították, ahol kezelték a lábán lévő fagyási sérüléseket. Bár a férfi azt is mondta, hogy öt napot töltött a nyílt vizen, a svéd rendőrség szerint az Északi-tengeren 12-14 óránál többet egy tutajon nem lehetett volna élve kibírni.

A svéd rendőrség két hét után tette közzé, mit sikerült kideríteni a "XXI. század Robinson Crusoe-járól". A férfi orosz és zsidó szülők gyermeke, Fokvárosban született, élt Izraelben és az Egyesült Államokban is. Az utóbi időben Londonban élt, ahol évek óta kapta az ottani Amerikai Egyházközség élelmiszersegélyeit. Nagy-Britanniában George Williams néven jelentkezett be.

Az egyházközség képviselője azt mondta: a férfi soha nem beszélt arról, honnan is származik, azt feltételezték róla, hogy valahol a Balkánon született. A férfi állítólag arra hivatkozott, hogy valami elől menekül, de nem jelölte meg pontosan, mi lenne ez. Azt is mesélte, hogy valami közelebbről meg nem nevezett ok miatt rendszeresen kell jelentkeznie a londoni rendőrségnél.