Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Nem kell börtönbe vonulniuk egy hajléktalan agyonverőinek

2007.03.06. 17:59
Már leülték büntetésüket, ezért szabadlábra helyezték azt a két fiatalt, akik három éve agyonvertek egy hajléktalant. Az ítélet nem jogerős.

Négy, illetve három év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Bíróság első fokon két fiatalt, akik 2004. májusában kövekkel megdobáltak, majd megrugdostak és ütlegeltek egy hajléktalant. A férfi a bántalmazásba belehalt.

Helyet foglaltak

A két fiatal 2004. május 11-én ragasztót szívni indult Budapesten a Határ út melletti kiserdőbe. Ott egy matracot találtak, amelyre leültek. Ekkor jelent meg a hajléktalan és elküldte az akkor 15 és 17 éves vádlottakat, az ő matracán ültek.

A fiatalok ekkor távoztak, de 15 méterről kövekkel megdobálták áldozatukat, majd visszamentek és ütlegelni, rugdosni kezdték a sértettet, akit magára hagytak, miután nem mozdult. A holttestet másnap fedezték fel, a fiatalokat két hónappal később fogták el a hatóságok.

Nem különösen kegyetlenek

Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta a fiatalokat, ám a bíróság halált okozó testi sértésben mondta ki bűnösségüket. A bíró ezt azzal indokolta, hogy emberölésnél az elkövetőnek tisztában kell lennie a bűncselekmény halálos eredményével, de ebben az esetben a szándékosság nem volt bizonyítható. A fiatalok célja a hajléktalan megleckéztetése és nem megölése volt, ez a szándék is csak a helyszínen alakult ki bennük, érvelt a bíró.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A bíró az ítélethirdetést követően megszüntette a vádlottak előzetes letartóztatását, és a fiatalokat szabadlábra helyezték.