Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kis híján visszaállították a halálbüntetést Lengyelországban

2004.10.22. 13:45
Hét évvel a halálbüntetés eltörlése után a lengyel parlament ismét szavazott a büntetés visszaállításáról. Noha a lakosság többsége támogatja a halálbüntetés visszaállítását, négy képviselővel többen szavaztak a törvénymódosítás ellen.
Kis híján visszaállították a halálbüntetést Lengyelországban pénteken, hét évvel annak eltörlése után. A parlament alsóházában lebonyolított szavazás során 194 képviselő elfogadta, 198 elutasította a jobboldali, ellenzéki Jog és Igazságosság párt törvénytervezetét, 14-en tartózkodtak.

Kwasniewski megvétózta volna

Aleksander Kwasniewski elnök előzőleg azonban közölte, hogy mindenképpen megvétózza a törvényt, ha elfogadják, hiszen ellentmond az európai elveknek és II. János Pál pápa tanításainak. A pénteki szavazást több, az egész országot megrázó gyilkosság előzte meg, köztük például az az eset, amikor egy lányt megkínoztak és meggyilkoltak egy vonaton, majd a holttestét kilökték az ablakon.

A felzúdulás nyomán született meg a törvénytervezet a halálbüntetés visszaállítására a "különös kegyetlenséggel elkövetett" és a "különlegesen súlyos megítélés alá eső" gyilkossági ügyekben.

Három évvel ezelőtt a Tárki négy közép-európai országban készített felmérést, és kiderült, hogy inkább ott támogatják az emberek a halálbüntetés visszaállítását, ahol a közbiztonságot rosszabbnak érzik az emberek. Arányuk Litvániában 76 százalék, Lengyelországban 72 százalék volt a teljes népességen belül. Magyarországon 68 százalékos volt a halálbüntetés támogatottsága.