Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halál jár Mohamed megsértéséért

2002.11.26. 16:06
Egy iszlám törvénykezést alkalmazó észak-nigériai szövetségi állam vezetése fatvában - vallási útmutatásban - halált mondott ki kedden arra a nigériai újságíróra, akinek cikke véres összetűzéseket váltott ki a múlt héten a szomszédos állam fővárosában keresztények és muzulmánok között.
Mint arról beszámoltunk Nigériában rendezték volna december 7-én a világszépségversenyt, azonban a This Day című nigériai lap egyik cikke miatt zavargások törtek ki Kaduna állam azonos nevű fővárosában.

Hiába kért bocsánatot

A cikk szerzője, Isioma Daniel azt írta: ha Mohamed próféta ma élne, a szépségverseny résztvevői közül választana magának feleséget. A cikkért az újság még szombaton bocsánatot kért a muzulmánoktól, a szerző pedig távozott a laptól.

Több mint kétszáz embert megöltek, és legalább 11 ezer elmenekült otthonából. Umar Dangaladima, Zamfara állam tájékoztatási megbízottja több hírügynökségségnek is elmondta telefonon: a Korán egyértelműen kimondja, hogy aki Mohamed prófétát megsérti, annak meg kell halnia.

A fatva keretében kimondott halálbüntetés azt jelenti, hogy minden muzulmán hívő vallási kötelességnek kell hogy tekintse az illető megölését.

"Az időzítés okozta a bajt"

A zavargások miatt a versenyt rendező londoni székhelyű szervezet, a Miss World Organisation a brit fővárosba helyezte azt át. A fenyegető körülmények elől menekülve a résztvevők vasárnap el is utaztak Londonba.

Nabiu Baba Ahmed, a muzulmán törvénykezés betartása fölött őrködő nigériai saríatanács titkára vasárnap leszögezte, hogy a tragikus események oka magának a versenynek a megrendezési szándéka a muzulmán böjti hónap idején, mert ha nem így szervezték volna, akkor a This Day című helyi napilap szerinte istenkáromló cikke sem jelent volna meg.