Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Halál jár Mohamed megsértéséért

2002.11.26. 16:06
Egy iszlám törvénykezést alkalmazó észak-nigériai szövetségi állam vezetése fatvában - vallási útmutatásban - halált mondott ki kedden arra a nigériai újságíróra, akinek cikke véres összetűzéseket váltott ki a múlt héten a szomszédos állam fővárosában keresztények és muzulmánok között.
Mint arról beszámoltunk Nigériában rendezték volna december 7-én a világszépségversenyt, azonban a This Day című nigériai lap egyik cikke miatt zavargások törtek ki Kaduna állam azonos nevű fővárosában.

Hiába kért bocsánatot

A cikk szerzője, Isioma Daniel azt írta: ha Mohamed próféta ma élne, a szépségverseny résztvevői közül választana magának feleséget. A cikkért az újság még szombaton bocsánatot kért a muzulmánoktól, a szerző pedig távozott a laptól.

Több mint kétszáz embert megöltek, és legalább 11 ezer elmenekült otthonából. Umar Dangaladima, Zamfara állam tájékoztatási megbízottja több hírügynökségségnek is elmondta telefonon: a Korán egyértelműen kimondja, hogy aki Mohamed prófétát megsérti, annak meg kell halnia.

A fatva keretében kimondott halálbüntetés azt jelenti, hogy minden muzulmán hívő vallási kötelességnek kell hogy tekintse az illető megölését.

"Az időzítés okozta a bajt"

A zavargások miatt a versenyt rendező londoni székhelyű szervezet, a Miss World Organisation a brit fővárosba helyezte azt át. A fenyegető körülmények elől menekülve a résztvevők vasárnap el is utaztak Londonba.

Nabiu Baba Ahmed, a muzulmán törvénykezés betartása fölött őrködő nigériai saríatanács titkára vasárnap leszögezte, hogy a tragikus események oka magának a versenynek a megrendezési szándéka a muzulmán böjti hónap idején, mert ha nem így szervezték volna, akkor a This Day című helyi napilap szerinte istenkáromló cikke sem jelent volna meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!