Szilárda
0 °C
6 °C

Ónos ködszitálás, csúszós utak, öt halott

2006.01.30. 16:12
Hat súlyos baleset is történt hétfőn az országban. A ködös, párás idő, a hideg miatt többfelé is csúszósak az utak, a balesetekben öten életüket veszítették, tizennégyen megsérültek.

Míg a múlt héten Európában a kemény hideg szedett több száz halálos áldozatot, addig Magyarországon az idő enyhülésével egyidőben következett be több halálos baleset is.

Egy fiatalember vesztette életét, amikor az autójának nekiütközött egy kamion pótkocsija a 86-os főúton hétfőn hajnalban, a Győr-Moson-Sopron megyei Szil és Szilsárkány között. A Scania típusú kamion Szil felé haladt, amikor a szerelvény félpótkocsija átcsúszott a szembejövők sávjába, és nekiütközött egy szabályosan haladó Opel Astrának. Az ütközés miatt az Opelt vezető 22 éves fiatalember a kórházba szállítás után elhunyt. A kamion az útról lesodródva kitörte egy magas feszültségű villanykábel tartóoszlopát, rakománya - 19 tonna autóalkatrész - pedig részben a szántóföldre borult.

Hétfő hajnali halálok

Életét vesztette az a sofőr, aki kamionnal ütközött, majd kirepült kocsijából a 8-as főúton hétfőn hajnalban, négy óra körül, a Vas megyei Kám térségében, a csipkereki elágazásnál. A Körmend felé tartó Volkswagen - eddig tisztázatlan okokból - áttért a bal oldali sávba, és összeütközött egy szemből érkező szlovén pótkocsis kamionnal. A Volkswagen 39 éves szekszárdi sofőrje kirepült járművéből, és a helyszínen szörnyethalt. Utasa túlélte a balesetet, de ő is megsérült. Az elsődleges vizsgálatok szerint a síkos út okozhatta a tragédiát. A közútkezelő ügyeletén elmondták, hogy a hajnali órákban ónos ködszitálás kezdődött Vas megye szinte egész területén, a leszálló köd ráfagyott az útburkolatra. A közútkezelő gépei az ügyeletes elmondása szerint azonnal megkezdték a sózást, a főutak jelenleg már csak vizesek, sónedvesek, a mellékutak viszont helyenként még csúsznak.

Egy ember meghalt, hatan pedig megsérültek, amikor egy kisbusz ütközött össze a közútfenntartó egyik járőrkocsijával, a 6-os főút Tolna megyei szakaszán hétfő hajnalban. A munkásokat szállító kisbusz tisztázatlan okokból áttért a bal oldali sávba, és nekiütközött a közútfenntartó kisteherautójának. A kisbusz 48 éves sofőrje - aki nem használta a biztonsági övét - kizuhant a járműből és életét vesztette. Öt utasa közül ketten súlyos, hárman könnyebb sérüléseket szenvedtek, és egy ember megsérült a másik járműben is.

Egy másik kisbusz is karambolozott

Egy életveszélyes sérültje van annak a balesetnek, amely hétfőn reggel történt a 6-os főút Fejér megyei szakaszán. Egy munkásokat szállító jármű Rácalmás és Kulcs között ütközött össze egy Smarttal; a kisautó sofőrje, egy 46 éves asszony életveszélyesen, utasa súlyosan sérült. Az eddigi adatok szerint a munkásokat szállító Mazda sofőrje későn vett észre egy előtte haladó járművet és, hogy az ütközést elkerülje, félrerántotta a kormányt. A kisbusz utasait ugyancsak kórházba szállították, közülük ketten súlyosan, ketten könnyen sérültek.

Órákat állt a vasúti forgalom, miután egy személyautó a sínekre csúszott Dunakömlődön hétfőn reggel. A baleset helyszíne közelében egy másik autó az árokba borult, a csúszós út és a sofőr figyelmetlensége miatt. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A 31-es főúton két személyautó ütközött egymásnak hétfőn délután, nem sokkal fél három előtt, a Pest megyei Mende külterületén. A balesetben egy ember elhunyt, egy pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

A 21-es főúton Nógrád megyei szakaszán egy személyautó és egy teherautó ütközött össze hétfőn délelőtt, negyed tizenegy körül, nem messze a főút hollókői elágazásától. A Fiat személyautó Hatvan felé tartott, amikor eddig ismeretlen okokból áttért a menetiránya szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütközött egy tehergépkocsival. A baleset következtében a személygépkocsit vezető 53 éves bátonyterenyei férfi a helyszínen meghalt, a tehergépkocsi vezetője nem sérült meg. A főútvonalat a baleset miatt több órára lezárták.

Hétvégéig marad az enyhe idő

Az ország nagy részén ma is felhős, párás, főként nyugaton helyenként tartósan borult, ködös az idő. Az ország keleti részén azonban több órás napsütésre lehet számítani. Számottevő csapadék nem várható, de a középső és nyugati megyékben ónos szitálás bárhol előfordulhat. Éjszaka is többfelé lesz felhős az idő és helyenként ismét köd képződik, amelyből ónos szitálás valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -6 fok között, északkeleten -10 fok közelében alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -1, +4 fok között, északnyugaton +5 fok körül valószínű.

Kedden az ország nagy részén fátyolfelhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható jelentéktelen szitálással. A légmozgás gyenge lesz, de a Kisalföldön kissé megélénkül majd az északnyugati szél. A hét végéig nem változik számottevően időjárásunk, folytatódik a jobbára felhős, párás, helyenként tartósan borult, ködös idő jelentéktelen szitálással. A naposabb helyeken azonban kellemes, +4, +5 fok körüli hőmérséklet várható. A hét végén ismét markáns hidegfront vonul át felettünk szórványos havazással, hózáporokkal és ez a front újabb jelentős lehűlést hoz a Kárpát-medencébe.