Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Bíróság előtt a halálra itató trió

2004.05.26. 12:53
A huszonéves fiatalemberek több alkalommal is vodkát és fröccsöt rendeltek társuknak, hogy lerészegítsék. A férfi végül rosszul lett, s távozóban az italboltból összeesett, a fiatalemberek a magatehetetlen embert segítség helyett koporsót formázó alakban téglákkal rakták körbe. Az áldozat két hét múlva belehalt az alkoholmérgezés szövődményeibe.
A vádlottak és a tanúk meghallgatásával megkezdődött a Baranya Megyei Bíróságon szerdán annak a három fiatalembernek a pere, akik tavaly halálra itattak egy férfit Birjánban. A vádlottak tagadták bűnösségüket az emberölésben, de tettükre magyarázatot nem tudtak adni.

Heveny mérgezés

A vád szerint a huszonéves fiatalemberek és a 41 éves sértett 2003. április 13-án együtt italoztak egy Baranya megyei község, Birján kocsmájában, és a fiúk több alkalommal is vodkát és fröccsöt rendeltek társuknak, hogy lerészegítsék. Vendégük - akiről tudták, rendszeresen és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt - többször is menni akart, de egyikük mindig visszatartotta, visszakísérte az asztalhoz, és újabb italt rendelt neki. A férfi végül rosszul lett, s távozóban az italboltból összeesett. Ekkor a fiatalemberek a magatehetetlen embert segítség helyett koporsót formázó alakban téglákkal rakták körbe, egy-egy téglát még a lábfejére is tettek.

Az eset szemtanúi értesítették a férfi hozzátartozóit, akik a férfit a helyszínről elvitték, és mivel állapota nem javult, mentőt hívtak. A sértett két hét múlva a kórházban elhunyt.

A szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a férfi a véréből kimutatott 5,22 ezrelékes alkoholtartalom szerint heveny alkoholos mérgezésben szenvedett, az alkoholfogyasztás és halála között van okozati összefüggés. A nagy mennyiségű szeszesital hatása oxigénhiányos agykárosodást, szövődményként tüdőgyulladást, majd légzésleállást eredményezett, a férfit orvosi beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.

A vád: emberölés

Az ügyészség emberöléssel és garázdasággal vádolja a három fiatalembert. Az utóbbi bűncselekményt akkor követték el, amikor bántalmazták a sértett hozzátartozóit, amikor az elkövetőket tettükért felelősségre vonták.

A szerdai tárgyalási napon a vádlottak az emberölésben tagadták bűnösségüket. Cselekedetükre magyarázatot adni nem tudtak, ugyanakkor azt hangoztatták: megbánták, ahogy a sértettel bántak.