Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Három gyermek halt meg az orosházi tűzben

2003.12.22. 13:11
A négy testvér egyedül volt otthon, amikor a feltételezések szerint egy gyertya lángjától az egész ház lángokba borult. A legidősebb gyermeknek sikerült megmenekülnie.
Egy csecsemő és két kisgyermek veszítette életét egy háztűzben hétfőn délelőtt Orosháza-Szentetornya településen - tudta meg az OBJEKTÍV Hírügynökség Csongrádi Pál orosházi tűzoltóparancsnoktól.

Az első hírek szerint a gyermekek egyedül voltak a családi házban, amikor a tragédia történt. A vizsgálatok lezártáig nem lehet tudni biztosan, hogy mitől csaptak fel a lángok abban a tíz négyzetméteres szobában ahol a gyerekek voltak. Az Index megkeresésére az orosházi tűzoltóság helyszínen tartózkodó illetékese elmondta, az eddigi adatok szerint nagy valószínűséggel egy gyertya lángja okolható a három életet követelő tűzvészért.

A HavariaPress úgy tudja, a tűz elől megmenekülő gyerek azt állította, hogy a tüzet egy felboruló kályha okozhatta, ezt azonban az eddigi vizsgálatok nem erősítették meg. A hírügynökség értesülései szerint még az sem zárható ki, hogy a gyerekek valamilyen tűzszerszámmal játszottak, s ez okozhatta a végzetes lakástüzet.

A katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek nyilatkozva közölte, a nyolchónapos, három-, illetve hétéves gyermekeket a szülők reggel a nagymama gondjaira bízták, aki nem sokkal később átment a szomszédba, s a kisgyerekeket magukra hagyta. Dobson Tibor hozzátette: a villany nélküli, rossz állagú házban gyertyával világítottak, a gyermekek ezzel játszottak, s vélhetően ennek következtében ütött ki a tűz egy pici szobában. A nyolc hónapos fiúcsecsemő, a három és a hét éves kislány halálát a helyszíni szemle adatai szerint füstmérgezés okozta, s testük is jelentős mértékben megégett.

Negyedik testvérük, egy kilenc éves fiú még időben ki tudott menekülni az égő házból, de hiába hívott segítséget, három testvérén már nem tudtak segíteni. A túlélő gyermeket mentők ápolják a helyszínen kisebb füstmérgezéssel, kórházba szállítani nem kellett - mondta el az Index érdeklődésére a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósa.

A ház több helyisége és a tetőzete is a lángok martalékává vált, annak ellenére, hogy a tíz óra körül kiérkező tűzoltók hamar eloltották a lángokat. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indít nyomozást az ügyben, a tűzoltók szakértők bevonásával vizsgálják a tűz keletkezésének pontos okát.