Benedek
-4 °C
5 °C

Zsarolhatták a halászi plébánost

2003.07.02. 18:36
Zsarolás gyanúja merült fel annak a halászi plébánosnak az ügyében, aki a múlt héten önkezével vetett véget életének. A búcsúlevélben állítólag nincs szó arról, hogy ki fenyegette a papot. A rendőrség keres egy titokzatos, fekete Mercedest is.
Nyomozást rendelt el a halászi plébános öngyilkossága ügyében szerdán a rendőrség - tájékoztatta az MTI-t a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. "Zsarolás bűntettének gyanúja merült fel, ezért rendelték el ismeretlen tettes ellen a nyomozást a katolikus pap öngyilkosságával összefüggésben" - közölte Kiss Imréné őrnagy.

A plébános a múlt héten vetett véget életének, s a rendőrség eddig államigazgatási eljárás keretében folytatta a vizsgálatot. Az orvos szakértői boncolás az idegenkezűséget kizárta.

A zsarolásra utaló búcsúlevél és más információk alapján az öngyilkosságot megelőző eseményekre is kiterjesztette a vizsgálatot a rendőrség. Ennek eredményeként megállapították, hogy halála előtt a plébános öt személytől 2,5 millió forintot kért kölcsön, és bankoktól is vett fel összegeket. A pénz mostanáig nem került elő - közölte az őrnagy.

A szerdai Kisalföld szerint az öngyilkosság okának kulcsa a búcsúlevél. Ebben állítólag egyetlen név szerepel, egy bizonyos P. Z.-é. Ezt a személyt a rendőrség, a lap információi szerint, kedden meghallgatta. Nyomoznak még egy fekete Mercedes után is, amely többször is várakozott a plébánia előtt, s amelynek rendszámát a helyiek felírták. Arról nincs szó a búcsúlevélben, mivel fenyegették meg a csendes, zárkózott életet élő lelkészt.