Viola
-6 °C
-2 °C

Az ezresekkel kell leginkább vigyázni

2006.07.17. 16:49
A tavalyinál több a pénzhamisítás, áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőinek második negyedévi jelentésében. Nemcsak hamis forintokat, hanem dollárt és eurót is szép számmal találnak.

A leggyakrabban hamisított bankjegy Magyarországon továbbra is az 1000 forintos, amely a második negyedévben a lefoglalt összes hamisítvány 74 százalékát tette ki.

Többet hamisítottak

A MNB szakértői 2006 második negyedévében 2.975 darab, a forgalomból lefoglalt forintbankjegy-hamisítványt vizsgáltak, 2 746 eset kapcsán, derül ki az MNB második negyedévi jelentéséből.

Az első félévben 5 565 darab forintbankjegy-hamisítványt vizsgált a jegybank. A forinthamisítási esetek száma 23 százalékkal, a fellelt hamis bankók száma pedig 19 százalékkal emelkedett a tavalyi első félévihez képest.

A hamisítványokat 13 esetben már a forgalomba hozatalt megelőzően sikerült lefoglalni.

Nyomdában nem tudják hamisítani

A forintbankjegyeket nyomdai úton továbbra sem hamisítják, a szakértők elé került valamennyi hamisítványt irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) állították elő.

Az MNB Nemzeti Készpénzszakértői Központjának szakértői a második negyedévben 104 darab, forgalomból kiszűrt euróhamisítványt vizsgáltak.

A valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt mennyiség - bár az amerikai dollár-hamisítványok száma kismértékben emelkedett - továbbra is kedvező az MNB megítélése szerint.

Most hamisdollárból volt több

Az első félévben az MTI összesítése szerint 350 euróhamisítványt vizsgáltak, 10 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év hasonló időszakában (387 darab).

A második negyedévben a hamis valuták 24 százaléka euró, 53 százaléka dollár, 23 százaléka egyéb valuta volt.

A tavalyi éves adatok alapján ugyanakkor a vizsgált valutahamisítványok között az euróból volt több.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!