Szilárda
0 °C
6 °C

Hamis pénzt terítettek Budapesten

2006.08.25. 15:34
A rendőrség még tavasszal értesült arról, hogy több budapesti vendéglátó helyiségben és élelmiszer kiskereskedésekben ismeretlen tettesek hamis bankjegyeket terjesztenek. A pénzhamisító bandát a rendőrök most felszámolták, jelenleg úgy tudni, hogy a bűnözők a főváros területén 1-2 millió forint értékben hoztak forgalomba hamisított pénzt.

Legkevesebb fél évig működött az a pénzhamisító banda, aminek tagjait augusztus 24-én, csütörtökön vették őrizetbe Budapesten a IX. kerületi nyomozók, derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteki közleményéből. A rendőrök 2006 tavaszán értesültek arról, hogy több budapesti vendéglátó helyiségben illetve élelmiszer kiskereskedésben hamis pénzzel fizettek.

A tettesek többnyire azonos sorozatszámú hamis ezer, ötezer, tízezer, és húszezer forintos bankjegyeket terjesztettek. A rendőröket a boltosok értesítették, miután alaposabban megvizsgálták a bankjegyeket.

A nyomozók figyelni kezdték a pénzmozgást és augusztus 24-én elfogtak több hamis bankjegyeket terjesztő személyt, majd egy előkészített akcióban tetten érték a hamis bankjegyek előállítóit is.


Fotó: BRFK

Az elfogásokat követő házkutatás során egy budapesti lakásban megtalálták a hamisításhoz használt technikai eszközöket, kliséket, és lefoglaltak különféle számítástechnikai berendezésket is, mondta el az Indexnek a BRFK sajtóügyeletese.

Az elkövetők elfogásakor több százezer forintnyi hamis magyar pénzt is találtak, de a jelek szerint euróhamisításra is készült a banda: több félkész illetve rontott ötveneurós bankjegy került elő a házkutatás alkalmával. A nyomozók az euróhamisításhoz szükséges klisét is megtalálták, a közlemény szerint az épp az akció napján került fel a bankjegyprésre, így hamis euró nem került forgalomba még.

A nyomozás eddigi állása szerint a banda csak Budapesten tevékenykedett, munkájuknak köszönhetően legalább 1-2 millió forint hamis pénz kerülhetett forgalomba. A hamisítványok egyébként meglehetősen gyenge minőségűek voltak, a bankjegyeket megvizsgálva a laikusok is felismerhetik, hogy nem igazi pénzzel van dolguk, válaszolta az Index kérdésére a BRFK sajtósa.

Az ügyben - a készítők őrizetbe vétele mellett - a Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. Kerületi Rendőrkapitánysága nyomoz.