Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hamis tízezreseket forgalmaztak

2007.06.08. 13:45
Összesen 2,4 millió forint értékben hozott forgalomba hamis tízezreseket az a bűnözői csoport, amelynek vezetőjét, egy salgótarjáni férfit prostituáltakból álló hálózat működtetésével is gyanúsítja a rendőrség.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője bejelentette, 2,4 millió forint értékben hozott forgalomba hamis tízezreseket az a bűnözői csoport, amelynek vezetőjét, egy salgótarjáni férfit prostituáltakból álló hálózat működtetésével is gyanúsítják.

A pénzvizsgáló készülékkel nem rendelkező boltokban fizetett, és a siker miatt "nyomdászoktól" további négymillió forintos tételt szerzett volna be a gyanúsított, mondta Némedi Gábor alezredes. A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy prostituáltakból álló hálózatot tartott fenn, a Salgótarjánban elszállásolt nők Budapesten folytatták tevékenységüket, a keresett pénzzel pedig a férfinak számoltak el.

A sorozatszám megegyezett

Némedi Gábor elmondta, az ügy még márciusban kezdődött, amikor Rétságon, egy közúti ellenőrzésen 29 hamis bankjegyet találtak egy autóban, amelyben egy 23 éves nő és egy 30 éves férfi utazott. A parkolójegyekről levágott fémszállal készített bankjegyek sorozatszáma megegyezett.

A nyomozás során egy 25 éves, majd egy 45 éves salgótarjáni férfit fogtak el, a csoport vezetőjét. Később újabb három férfit állítottak elő, egyikük a pénz forgalomba hozásában vett részt, kettő pedig közvetített a hamis bankjegyeket gyártó budapestiek és a bűnözői csoport vezetője között.

A BRFK-val közös akcióban a budapesti nyomdászokat is elfogták, a lakásukon a már elkészült hamis bankjegyek mellett számítógépet, fénymásolót, színes nyomtatót foglaltak le. A csoport tagjai közül hatan előzetes letartóztatásban vannak, egyiküket pedig házi őrizetbe helyezte a bíróság.