Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Jótékonykodni akart a cukrot vásárló hamiskártyás

2001.07.04. 14:07
Elsőfokon próbaidőre bocsátotta a Szegedi Városi Bíróság szerdán azt a férfit, aki tavaly szeptemberben Orbán Viktor és Torgyán József nevére szóló ügyfélkártyákkal közel négy és fél tonna cukrot vásárolt a szegedi Metro áruházban. A vállalkozó nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett el: állítása szerint csupán azért nem akarta, hogy a vállalkozásában nyoma maradjon az öt és fél milliós tételnek, mert a cukrot egy gyermekotthonnak kívánta adományozni.
A Szegedi Városi Bíróság szerdán elsőfokon egy évre próbaidőre bocsátotta B. Csaba soltvadkerti vállalkozót, aki tavaly szeptemberben a miniszterelnök és az akkori földművelési és vidékfejlesztési miniszter nevével ellátott ügyfélkártyákkal közel négy és fél tonna cukrot vásárolt a szegedi Metro Áruházban - tudta meg az Index a bíróság illetékesétől. A nem mindennapi üzletre februárban, egy áruházi ellenőrzés során derült fény, amikor észrevették egy állítólagos Orbán Viktor, - Szeged, Nemtudomka köz 3. - és Torgyán József,- Békéscsaba, Paraszt utca 5. alatti lakos - 5 millió 400 ezer forint értékű cukorvásárlását.

Inkognitóban akart maradni a jótékony vállalkozó?

A soltvadkerti vállalkozó a nyomozás során többször megváltoztatta vallomását: az APEH nyomozóinak először gyerekes csínynek minősítette az esetet, később pedig, módosítva álláspontján pillanatnyi elmezavarral magyarázta tettét. B. Csaba később azt mondta: azért nem a saját vevőkártyájával vásárolta a kristálycukrot, mivel inkognitóját megőrizve kívánta egy gyermekotthonnak adományozni az árut.

Ehhez kérte a Szegedi Bíróság által szerdán ötvenezer forintra büntetett S. Tibor segítségét. Az osztályvezető a vállalkozó kérésére ki is állította a két politikus nevére szóló kártyákat: az Orbán Viktor nevére kiállított kártyát még aznap, a Torgyán József nevére kiállítottat pedig két nappal később használta a vállalkozó. Miután az eset kitudódott, azonnali hatállyal felmondtak S. Tibornak, valamint azon munkatársainak is, akiknek tudomása volt a történtekről.

A soltvadkerti vállalkozó felmentését kérte

Az ügyészség végül magánokirat-hamisítás vétségének alapos gyanúja miatt emelt vádat a B. Csaba és S. Tibor ellen. A szerdai tárgyaláson született ítélet nem jogerős:a soltvadkerti vállalkozó nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el, és a tényállás téves megállapítása miatt felmentését kérte. A Metro áruház ötvenezer forintos pénzbüntetéssel sújtott volt dolgozója pedig, aki beismerte tettét, enyhítésért fellebbezett.