Auguszta
-3 °C
2 °C

Eltűnt egy magyar olimpiai bajnok New Orleansban

2005.09.02. 14:30
A New Orleans-i Tulane Egyetem biokémia professzora, az egykori kardvívó olimpiai bajnok, Hámori Jenő eltűnt a Katrina hurrikán hétfői pusztítása után. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál levelet írt a washingtoni magyar nagykövetnek, Simonyi Andrásnak, és segítséget kért a felkutatásában.
A jelenleg hetvenkét éves Hámori Jenő eltűnt New Orleansban a Katrina Hurrikán hétfői pusztítása után.

A Győrben született Hámori az 1956-os olimpiai bajnok kardcsapat tagja volt, de ő sem tért haza győzelme után Ausztráliából. Mint visszaemlékezett, a szülei is támogatták a disszidálásban, pedig testvére nem volt, és alig töltötte be akkor huszonkettedik életévét.

Hobbiklubot is működtetett a városban

Hámori New Orleansban telepedett le, nem szakadt el a vívástól, az amerikai csapat tagjaként indult a '64-es tokiói olimpián, de már nem tudott olyan sikereket elérni, mint a magyarokkal. A sportoló biokémiát tanult a Tulane Egyetemen, később tanár lett, majd nemrégiben megkapta a professzori címet. Hámori egy hobbiklubot is működtetett a városban, amelyikben közel nyolcvanan vívtak.

Schmitt lakcímet is mellékelt

Hámorinak két lánya született, a Bostonban élő Krisztina a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) érdeklődésére elmondta, hogy nem tudott kapcsolatba lépni édesapjával, aki az Index emailjére sem reagált.

A MOB elnöke, Schmitt Pál ezek után küldött levelet a washingtoni nagykövetnek, Simonyi Andrásnak, hogy az illetékes szervekkel vegyék fel a kapcsolatot, és egy lakcímet is mellékelt, hogy segítsenek a felkutatásában.

"Tisztelettel kérem a nagykövet urat, amennyiben Hámori úr és felesége tartózkodási helyével, állapotával illetve elérhetőségével kapcsolatban információ birtokába jut, értesítsen a Magyar Olimpiai Bizottság irodáján keresztül" - áll Schmitt Pál levelében.