Klaudia
-4 °C
2 °C

Hatvanmilliárd forint értékű hamis kincstárjegyet akartak eladni

2004.08.03. 15:15
A Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte a nyomozást A. Block német, H. Pál orosz és K. Attila magyar állampolgár ellen. A rendőrség alapos gyanúja szerint a három férfi még 2001-ben háromszázmillió dollár értékben nemlétező címletű kincstárjegyeket akart eladni.
Három százmillió dolláros kincstárjegyet akart forgalomba hozni még 2001 augusztusában három férfi Budapesten. A magyar rendőrség az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájával együttműködve fogta el a nem létező címletű értékpapírok értékesítésére készülő férfiakat. Csaknem három év múltán most, a nemrégiben megalakult Nemzeti Nyomozó Iroda fejezte be a nyomozást A. Block német, H. Pál orosz és K. Attila magyar állampolgár ellen. A három férfi pénzhamisítás miatt állhat majd bíróság elé.

FBI ügynökkel találkoztak

A nyomozás során a rendőrség kiderítette, hogy H. Pál még 2001. első felében szerezte be a három darab, egyenként százmillió dollár névértékű, pénznek minősülő amerikai kincstárjegyet, hogy azokat forgalomba hozza - áll a nyomozóiroda közleményében. 2001. augusztus 7-én H. Pál és A. Block a Hotel Intercontinentalban találkoztak egy amerikai FBI ügynökkel, akivel mint vevővel, korábban már tárgyaltak a kincstárjegyek letétbe helyezéséről. A gyanúsítottakat a találkozó helyszínén a rendőrség elfogta, a náluk lévő értékpapírokat lefoglalta.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet hivatalos úton közölte a rendőrséggel, hogy az Egyesült Államokban soha nem bocsátottak ki 100 millió dollár névértékű kincstárjegyet. Az eljárás során az igazságügyi okmányszakértői vélemény is megerősítette, hogy a lefoglalt kincstárjegyek hamisítványok.

Az orosz energetikai minisztertől kapta?

A százmillió dolláros bankjegy

Azt, hogy hol készültek a nemlétező címletű értékpapírok, a nyomozás nem tudták kideríteni, csupán a gyanúsítotti vallomások, valamint a lefoglalt iratok alapján véli a rendőrség, hogy Oroszországból kerülhettek Magyarországra. A százmillió dolláros bankjegyek egyébként a világ több pontján is feltűntek már, belőlük jópárat szintén lefoglaltak a hatóságok. A német gyanúsított vallomásában azt állította, hogy az orosz energetikai minisztertől származnak a kincstárjegyek, aki a papírokat egy németországi alapítványnak ajánlotta föl, ám az orosz hatóságok szerint ebből egy szó sem igaz.

A gyanúsítottak egyébként a hamis kincstárjegyeket több bankban is megpróbálták értékesíteni, illetve hitelfelvételhez fedezetül használni, de nem jártak sikerrel. K. Attila ezen kívül - egy pénzügyi tevékenység végzésére nem jogosult horvátországi takarékszövetkezet képviseletében - Magyarországon körülbelül tizenöt bankgaranciát és fedezetvállalási nyilatkozatot adott ki különböző cégeknek, projektjeik megvalósításához.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályán az iratismertetés lezárult, az eljárást befejezték, az iratokat várhatóan még ezen a héten megküldik vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek - mondta el az Index érdeklődésére az ORFK sajtóreferense.