Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Szabadon engedték a Zsanett megerőszakolásával gyanúsított rendőröket

2007.06.18. 20:28
Zsanett a hétfő délelőtti azonosításon több, őt igazoltató rendőrt nem ismert fel. Igaz, már a május közepi szembesítésen is csak két rendőrt ismert fel, majd a Múzeum körúti igazoltatásban részt vett három társukat is őrizetbe vették.

Hétfőn délután fél 3 előtt nem sokkal szabadon engedték a 21 éves Zsanett megerőszakolásával gyanúsított rendőröket.

A rendőrök szabadon engedése ellenére a gyanú még megalapozott lehet, a hatóság szerint azonban nem áll fenn a szökés, a gyanúsítottak összebeszélésének vagy a nyomozás akadályozásának veszélye.

Úgy tudjuk, hogy a gyanúsítottakkal szemben sem lakhelyelhagyási tilalmat, sem háziőrizetet nem rendeltek el.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője indoklásként elmondta, hogy már minden szükséges bizonyítékot beszereztek, így nem áll fenn az előzetes letartóztatás korábbi elrendelésének feltétele.

Zsanett megváltoztatta vallomását, már nem biztos abban, hogy F. Zsolt, a közösüléssel gyanúsított rendőr tett rajta erőszakot, "mert háttal volt neki" – mondta az ügyészség épülete előtt Soltészné Nagy Katalin, a gyanúsított ügyvédje nem sokkal dél előtt. A lány ugyanakkor azonosította a férfit, mint aki ott volt az igazoltatásnál. Az elsőrendű gyanúsított és Zsanett szembesítése fél 11-ig tartott.

Délutáni képek a helyszínről
Délutáni képek a helyszínről

A negyedik számú gyanúsított védője szerint a szembesítés a rendőrökre nézve pozitív eredménnyel zárult. Úgy nyilatkozott: a lány a feltett kérdésekre nem tudott határozott válaszokat adni. A Független Hírügynökség információi szerint Zsanett több gyanúsítottat nem ismert fel.

A lány ugyanakkor a május 17-i azonosításon is csak két rendőrt ismert fel. Az ügyészségi nyomozók ennek alapján vettek őrizetbe még három rendőrt, akikről kiderült, hogy szintén részt vettek Zsanett igazoltatásában.

Tuza Pétert, Zsanett védője a szembesítésről a lánnyal távozott, és annyit mondott: a szembesítés "eredményes és sokat mondó" volt, ezért is jöttek ki hamarabb az ügyészségről. Az ügyvéd nyilatkozatáról bővebben itt olvashat>>>

Nyolc óra után hozták meg az öt rendőrt a Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületébe, hogy részt vegyenek a szembesítésen. Az öt rendőrből három ezúttal vállalta az arcát, nem úgy, mint amikor őrizetbe vették őket. Az arcát eltakaró rendőrök egyike pulóvert, a másik csuklyát húzott a fejére. A rendőrök után nem sokkal érkezett meg Zsanett.


Zsanett és ügyvédei érkeznek

A május 17-i azonosításon Zsanett egy üvegfalon keresztül látta a rendőröket, akik viszont nem láthatták őt. Most szemtől szemben találkoztak. Szembesítést olyankor szoktak elrendelni, amikor a sértett és a gyanúsított verziója homlokegyenest eltér egymástól, és többnyire csak a filmeken szokott izgalmasan zajlani, a valóságban nem.

A felek ügyvédjeik jelenlétében többnyire fenntartják vallomásukat, és válaszolnak a büntetés-végrehajtási bíró és az ügyvédek kérdéseire.

Mi a DNS-vizsgálat eredménye?

A sértettet lelkileg alaposan megterhelő szembesítésnél fontosabb lehet, hogy mi lett a Semmelweis Egyetemen készített DNS-vizsgálat eredménye. A közvélemény akár már erről is értesülhet hétfőn. A dokumentum már csütörtökön megérkezett az ügyészségre, de egyelőre egyik fél ügyvédjei sem láthatták.

A már egy-két hete kiszivárgott hírek szerint a perdöntőnek beharangozott vizsgálat eredménytelen, vagyis Zsanett, illetve a rendőrök biológiai anyagmaradványait nem találták meg a másik félen.

Tuza Péter, Zsanett ügyvédje akkor úgy nyilatkozott: tart tőle, hogy a kiszivárgott eredmény és az ügyészségre csütörtökön érkezett megegyezik.

Az ügyvéd szerint ebben az esetben az ügyészségnek hivatalból büntetőeljárást kellene indítania, mert kétség fér a szakértői vélemény egészéhez. Vizsgálatot kell indítani szerinte azért is, hogy a kijelölt szakértői intézet törvényesen működik-e, hiszen az információknak onnan kellett kikerülniük.

A DNS-vizsgálat eredménye egyébként nem perdöntő. Erőszakos közösüléses ügyekben testek és egyéb anyagok, például ruhák közvetlenül, fizikailag érintkeznek egymással. Biológiai anyagmaradvány lehet a hámsejt, a töredékes sejt, hajszál, szőrszál, nyál, orrváladék vagy a nemi utak váladéka. Ilyenkor az a kérdés, hogy sikerül-e ezeket a helyszínelőknek biztosítani, majd feltárni.


Hárman nem takarták el arcukat a gyanusítottak közül

Vagyis, ha nem találnak releváns biológiai anyagmaradványt, még nem biztos, hogy nem történt erőszak. Lehet, hogy a keresett biológiai anyagmaradvány nem képződött le, vagy leképződött, de a szakértők gyakran mások - például bűnügyi helyszínelő - által biztosított mintából kell, hogy dolgozzanak.

  • Vennék
  • Hírek