Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hasisrazzia a hippinegyedben

2004.03.16. 14:15
Három évtized gyakorlatának véget vetve negyvennyolc hasisdílert tartóztatott le a dán rendőrség Koppenhágában. A kormány csak akkor engedélyezi a hippinegyed megmaradását, ha a lakók ezentúl betartják a törvényeket.
Negyvennyolc embert vettek őrizetbe kedden Koppenhágában, a hasis nyílt adásvételének megszüntetésére indított látványos rendőrségi razzia keretében. A rendőrség beszámolója szerint a letartóztatásokat kilenc hónapos nyomozás előzte meg, további dílerek letartóztatása sem kizárt.

A rendőrségi akció célja a koppenhágai Christiana hippinegyed "által táplált hasisáradat elapasztása" volt. Az 1971-ben kiürített haditengerészeti laktanya területén eddig megtűrték a lágydrogok kereskedelmét.

A Christiana kábítószerforgalmát évi ötszázmillió koronára becsüli a dán rendőrség. A dán kormány pénteken kinyilvánította, hogy Christiania mindaddig megmaradhat egy alternatív életformát kínáló közösségnek, amíg lakói engedelmeskednek a törvényeknek, adót fizetnek, és felhagynak a drogok árusításával.