Friderika
13 °C
29 °C

Hasmenéses megbetegedések Baranyában

2003.09.11. 20:29
Száz gyerek betegedett meg az utóbbi napokban Baranya megyében, közölte az ÁNTSZ, hozzátéve, a betegség hasi görcsökkel és hasmenéssel jár, de egy-két nap alatt elmúlik, és kórházi kezelést nem igényel.
Baranyában több mint 100 gyermeknél jelentkeztek hasmenéses megbetegedés tünetei iskolákban és óvodákban, tájékoztatta az ÁNTSZ megyei intézete csütörtökön a távirati irodát. "A betegség enyhe lefolyású, hasi görcsökkel és hasmenéssel jár, amely egy-két napon belül elmúlik, a betegek nem szorulnak kórházi ápolásra" - mondta el a helyettes megyei tisztifőorvos.

Ruppert Ferenc közölte, kedden több diákot és óvodást küldtek haza ezekkel a panaszokkal pécsi általános és középiskolákból. A fertőzés csütörtökre Hosszúhetény és Hímesháza oktatási intézményiben is jelentkezett. Az ÁNTSZ járványügyi vizsgálatot indított az ügyben. Alapos ellenőrzéseket tartanak az érintett intézményekben, és elemzik a beküldött étel- és székletmintákat.

"Eredmény a hét végére várható, de a szakemberek valószínűnek tartják, hogy nem az étel, hanem egy vírusfertőzés okozhatja a megbetegedéseket" - közölte a helyettes tisztifőorvos.