Géza
1 °C
16 °C

Gázolás után kigyulladt a kék metró

2003.05.03. 13:40
Huszonnégy órán belül három embert gázolt el metrószerelvény a fővárosban. Délután fél egykor a Határ úton tűz keletkezett a hármas metró egyik kocsijában, amikor árammentesítették a szerelvényt. Az utasok közül hárman megsérültek, az öngyilkos férfi belehalt sérüléseibe.
Szombaton fél egy körül a hármas metró Határ úti állomásánál egy harminc éves fiatalembert gázolt el egy Kőbánya-Kispest felől érkező szerelvény. Az öngyilkos férfi belehalt sérüléseibe.

Tekintse meg galériánkat
A gázolást követően az úgynevezett életvédelmi árammentesítéskor a metró egyik kocsijában feltehetően elektromos rövidzárlat következtében tűz keletkezett - tájékoztatta az Indexet Mihálszky Gábor, a BKV fődiszpécsere. Az utasokat - körülbelül százötven embert - sikerült kimenekíteni, hárman mégis sérülésekett szenvedtek. Egy utast a helyszínen elláttak, két embert pedig a Központi Baleseti Intézetbe szállítottak a mentők. Egyikük enyhe füstmérgezést szenvedett, másikuk a kezén sérült meg könnyebben. A kocsiban keletkezett kár egymillió forint alatt van.

A BRFK sajtóügyeletese a távirati irodának arról számolt be, hogy éppen a helyszínen tartózkodott a rendőrség cirkáló egysége. Miután hallották a csattanást, s észlelték a metróból gomolygó füstöt, azonnal megszervezték az utasok kimentését az alagútban rekedt három szerelvényből.

A baleset miatt várhatóan késő délutánig nem közlekedik a hármas metró a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között, az utasokat autóbuszok szállítják.

Tekintse meg galériánkat
Mihálszky az Index kérdésére elmondta, hogy ilyen okból még soha nem keletkezett tűz a fővárosi metrón, ahogy arra sem volt példa, hogy huszonnégy órán belül hárman akarjanak így véget vetni életüknek. Pénteken a Nagyvárad térnél, szombat délelőtt a Moszkva téren gázolt a kék, illetve a piros metró.

A BKV fődiszpécsere elmondta, hogy tapasztalataik szerint a média is felelős lehet, hiszen a televíziók kiemelten foglalkoztak a péntek esti gázolással. Ez ösztönzően hathat az öngyilkosságot fontolókra.