Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Több órát kell várakozni Hegyeshalomnál

2004.08.07. 12:41
Több német tartományban pénteken kezdődött az iskolai vakáció. A délszláv és török vendégmunkások miatt reggel óta folyamatosan növekszik a legfontosabb nyugati átkelő forgalma.
Hegyeshalomnál mintegy három órát kell várni az országba való belépésre, Rábafüzesnél pedig egy órás várakozásra kell számítani, közölte Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője szombaton a távirati irodával.

A szóvivő elmondta: Hegyeshalomnál reggel óta folyamatosan nő a forgalom, annak ellenére, hogy a magyar oldalon maximális kapacitással, 10 sávon dolgoznak a határőrök.

A megnövekedett forgalom oka elsősorban az, hogy egyes németországi tartományokban most kezdődtek meg a szabadságolási időszakok, sok szerb és román vendégmunkás egyszerre indult haza - tette hozzá.

Orodán Sándor arra kérte az úton lévőket, hogy Hegyeshalom helyett a fertődi, a soproni, a kópházi vagy a rajkai határátkelőhelyet vegyék igénybe.

A szóvivő elmondta: Rábafüzesnél a belépésre egy órát kell várni, mivel az osztrák határőrök csupán egy sávon engedik a forgalmat a túltartózkodók kiszűrése miatt.

Az ukrán határon jelenleg is három órás a várakozás Záhonynál, egy-egy órát kell várni Barabásnál és Beregsuránynál. Orodán Sándor közölte: az ukrán határőrök kézzel regisztrálnak, ami jelentősen lassítja a forgalmat. A szóvivő elmondta: élénk a forgalom a röszkei és a tompai határátkelőhelyeken is. A többségében Németországba tartó szerb állampolgárok a délutáni, kora esti órákban érnek Hegyeshalomra, így várhatóan a kilépésnél is várakozni kell.