Bernát, Felícia
EUR 384,29 Ft
USD 363,48 Ft
7 °C
31 °C

Száz utas rekedt a hóban elakadt vonaton

2003.02.06. 21:57
Száznyolcvannál több települést nem lehet megközelíteni országszerte, a mellékutak jelentős része járhatatlan. Továbbra is Borsodban a legkritikusabb a helyzet: már arra is volt példa, hogy kutyák húzta szánnal vittek élelmiszert és ivóvizet egy tanyára. Két ember meghalt, mikor beszakadt egy sátoraljaújhelyi üzemcsarnok teteje a rárakódott hó súlya alatt. Késnek a vonatok országszerte, egyes járatok 100 perccel maradnak el a menetrendtől.
A hófúvásban Zichyújfalunál elakadt vasúti szerelvény száz utasát, köztük egy négynapos csecsemőt és édesanyját kell kiszabadítani a hó fogságából Fejér megyében. Az utasok mentésére autóbuszokat indítottak útnak - mondta el az MTI-nek Szabó Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés és egyben a megyei védelmi bizottság elnöke. Mint elmondta, a Pusztaszabolcs felé tartó s a hótorlaszokban elakadt szerelvényt a MÁV nem tudta kiszabadítani, s a megyei védelmi bizottságtól kért segítséget. Este nyolc órakor sikerült útnak indítani a hókotróktól kísért autóbuszokat, amelyek Agárd, Velence érintésével viszik a célállomásra az utasokat. A négynapos csecsemőért és édesanyjáért rendőrségi terepjáró indult. A megyében 32 elzárt település van; a mellékútvonalak járhatatlanok, a főutak közül a 61-es út két szakaszon, Előszállás és Alsószentiván, valamint Alap és Cece között nem járható.

Kersztbe fordult a kamion

Keresztbe fordult egy kamion a 42-es főközlekedési úton Biharkeresztes térségében csütörtökön a késő esti órákban; a forgalmat - a műszaki mentés várhatóan több óráig tartó idejére - Biharkeresztes felé terelik el. A MÁV Rt. debreceni igazgatósága területén csütörtökön 21 vonatot nem közlekedtettek - mondta el az MTI-nek Török László termékközpont-vezető. "A mai napon továbbra is szünetelt a forgalom a Nyíregyháza-Nyíradony és a Nyíregyháza-Herminatanya-Dombrád-Balsa vonalszakaszon" - mondta. A térségben a személyszállító vonatok átlagosan 15-30 percet késnek, a fővonalakon pedig 50-60 perces a vonatok késése.

Javuló helyzet Borsodban

Több mint 2 méter magasságú hótorlaszokkal küzdenek továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hómarók, hótolók, nehézgépek; a szél ereje csökkent, a havazás mérséklődött, ennek eredményeként csütörtökön délutánra a hajnali 100-ról 51-re csökkent a hó fogságában lévo települések száma - mondta el Stoll Gábor, a megyei közútkezelő társaság igazgatója az MTI-nek. A közlekedés a 37-es főközlekedési úton is megbénult Miskolc és Szerencs között. Fejér megyében több mint 50, Veszprémben csaknem 30 település megközelíthetetlen.

Somogy megyében csütörtökön estére hét bekötő út járhatatlanná vált, további 20 útszakaszon, különösen a megye északi területén pedig komoly fennakadásokat okoztak a hóátfúvások a közlekedésben. A Kapos Volán autóbuszai 20 településre egyáltalán nem tudtak eljutni, más vonalakon 20-30 perces késéssel értek célba.

Két ember halt meg a hótól leszakadt tető alatt

Beszakadt egy üzemi csarnok teteje a rárakódott hó súlya alatt Sátoraljaújhelyen csütörtökön. Két embert holtan, egyet sérülten találtak meg a beomlott üzem romjai között. Bikki Imre, az Országos Mentőszolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei ügyeletének vezetője elmondta, hogy a kutatás tovább folytatódik, mert elképzelhető, hogy a megtalált három emberen kívül mások is voltak a csarnokban, amikor beszakadt a tető.

Egy megfagyott asszony holttestére bukkant egy szolgálatból hazafelé tartó rendőr Szerencs külterületén - értesült a HavariaPress. A 46 éves tiszatardosi nő feltehetően szerda este leszállt a vonatról, majd gyalog indult haza. Valószínűleg elfáradt, és a hóesés elől egy fa alá húzódva próbált pihenni, azonban elaludt és szervezete teljesen kihűlt. Az elsődleges orvosi vélemény megerősítette az első rendőrségi vizsgálat eredményét. Az idegenkezűség kizárható.

Medgyessy: a kormány segít

Egyetlen hó által elzárt településen sem maradnak ellátás nélkül az ott élők - hangsúlyozta csütörtökön a miniszterelnök. Medgyessy Péter minderről azután beszélt újságírók előtt, hogy a belügy-, a környezetvédelmi , valamint a honvédelmi miniszterrel megbeszélést folytatott a rendkívüli hóhelyzet kapcsán hozott intézkedésekről.

A kormányfő közölte: a nehéz helyzetben lévők számíthatnak a kormány cselekvésére és a társadalom szolidaritására. - Garantáljuk azt, hogy a gyógyszerek és az élelmiszerek azokra a településekre is eljutnak, amelyek el vannak zárva a külvilágtól - hangsúlyozta.

Hídlezárás, megközelíthetetlen tanyák, elakadt járművek

Csütörtök délben lezárták a bajai Duna-hidatés ideiglenesen a dunaföldvári hídra sem engedik fel a járműveket, a túloldali város ugyanis a kamionok miatt megtelt - tájékoztatta az MTI-t a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Fejér megyében számos főútszakaszra tilos ráhajtani. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a bokortanyák megközelíthetetlenek, egyes főutakon rendőri és hóekés felvezetésével, konvojban lehet csak haladni.

Az utakon elakadt járművek jelentősen hátráltatják a hóekék munkáját, a keresztbefordult kamionok miatt gyakran hosszú autósorok alakulnak ki. A hóban rekedtek kiszabadítására több helyen igénybe vették a honvédség segítségét.

Morzsi, hámba!

A hóekék elsősorban a főutakat takarítják, hogy fenntartsák a legelemibb közlekedési viszonyokat, de lehetőségükhöz mérten arra is kísérletet tesznek, hogy a fontosabb mellékutakat megtisztítsák.

Hatszáznegyven ember nem tudott szerdán hazajutni Fejérben
Hatszáznegyven ember nem tudott tegnap hazajutni a hó miatt Fejér megyében - értesült a HavariaPress. A kocsijaikban rekedt embereket az éjszaka melegedő szálláshelyekre szállították, de voltak olyan sofőrök is, akik az út szélén félreállva vagy kamion parkolókban járműveikben töltötték az éjszakát.

Az elzárt településekre csak a kotrógépek, katonai járművek segítségével tudnak bejutni a mentők és az áruszállítók. Borsodban azonban már arra is volt példa, hogy kutyák húzta szánnal vittek élelmiszert és ivóvizet egy tanyán élő idős házaspárnak. Záhonynál feloldották a határzárat, csak a sátoraljaújhelyi és a pácini átkelő megközelíthetetlen.

Országszerte késnek a vonatok. A járatok átlagosan 20-30 perccel maradnak el a menetrendtől, de előfordulnak 100 perces késések is. Ferihegy rendben indítja és fogadja a repülőgépeket.

Már csak keleten esik

Csütörtökön délben már csupán az ország keleti felében szállingózott a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hótakaró vastagsága a keleti megyékben várhatóan csupán 1-1,5 centiméterrel növekszik csütörtök estig. Péntek délutánig további hószállingózás várható.

Csak rendőri felvezetéssel járhatnak a kamionok Szabolcsban
Feloldották a részleges határzárat Szabolcs megyében - jelenti a HavariaPress. A 4-es főúton a kimenő és a bejövő kamionok kizárólag rendőri felvezetéssel közlekedhetnek a járhatóbb útszakaszokon. A 38-as út mindkét irányban járható, de itt is csak rendőri felügyelettel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csütörtök éjszaka észak és északkeleten kell havazásra számítani, az ország déli részén megszűnik a hóesés, a Dunántúlon viharos széllökések várhatók, keleten a szélerősség helyenként megélénkül. Éjszaka -13 és - 8 fok várható.

Országszerte késnek a vonatok

Késnek a vonatok országszerte, egyes járatok 100 perccel maradnak el a menetrendtől, Kaposvár-Siófok vasútvonalon egy-egy személyvonat a hó fogságába esett, a vonatokat hóekékkel szabadítják ki, s teszik szabaddá a vasúti pályatestet. A MÁV Rt. csütörtök délutáni tájékoztatása szerint az átlagos késés országosan 20-30 perc. Néhány helyi járat nem indult, több vonalon hótorlaszok akadályozzák a közlekedést. Nagyatád és Somogyszob között este hét órától vonatpótló autóbuszok veszik át a Bz-motorvonatok helyét.

A Vámosgyörk és Újszász vonalon hóátfúvás nehezíti a vasúti közlekedést, jelentős késésekre, esetleg járatkimaradásokra kell számítani. Debrecen-Nyíregyháza térségébe a főváros felől 100 perces késéssel érkeznek a vonatok, míg Budapest irányába 30 perces a késés.

A budapesti elővárosi személyforgalomban a délutáni órákban több helyi vonat kimarad a menetrendből Budapest-Gödöllő, Budapest-Monor, Budapest-Nagykáta, Budapest-Sülysáp között. Pécs körzetében a vonatok általában 30-50 perces késéssel közlekednek, a Somogyszob-Balatonszentgyörgy, valamint a Nagyatád-Somogyszob vonalon 100 perces késések is előfordulnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Biztosítás