Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Káoszt okozott a hóesés Európában

2007.02.08. 14:20
Hiába jelezték előre a meteorológusok, mégis káoszt okozott az Angliára lehulló pár centi hó. Öt repteret lezártak, hatalmas dugók alakultak ki az autópályákon. Brüsszelt is lebénította a hóesés, Hollandiában is káoszra számítanak.

Órákra leállt a forgalom Dél- és Közép-Angliában valamint Walesben a reggeli órákban lehullott, pár centiméternyi hó miatt. Bár a hóesést a meteorológia előrejelezte, mégis teljesen felkészületlenül érte az autózókat.

Lezárt repterek, megbénult metró

A hóesés miatt repülőtereket is lezártak és járatokat töröltek. Reggel lezárták a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Stanstedet és Lutont; ez utóbbira az easyJet és a Wizz Air közlekedtet napi több járatot is Budapestről. A Lutont üzemeltető társaság délelőtti közlése szerint "legalább félnapos" lezárásra kell számítani.


Nézze meg képeinket!

Felfüggesztették a járatok indítását és fogadását a walesi főváros, Cardiff repülőterén, valamint Birmingham és Bristol légikikötőjében is.

A London környéki és a dél-angliai autópályákon is komoly fennakadást okozott a havazás, és autópálya-felügyelet felszólította az autósokat, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne induljanak útnak. Jelentős fennakadásokkal működött a csütörtök délelőtti csúcsidőben a 12 fővonalból álló, 400 kilométeres londoni metró is, ami sok helyütt a felszínen közlekedik.

350 kilométernyi dugó

Belgiumban az idei tél első havazása gyakorlatilag megbénította a közúti közlekedést, és jelentős késéseket okoz a brüsszeli repülőtér forgalmában. Brüsszelben a hótakaró vastagsága délben már tíz centiméter volt, az Ardennekben pedig húsz centiméternél is több hó esett. A meteorológiai intézet jelentése szerint helyenként jelentős mennyiségű hó esett Flandriában is.

A Brüsszelbe vezető főutakon összesen mintegy 350 kilométeres torlódás alakult ki, de jelentősebb baleset nem történt.

Hóesés, síntörés

Hollandiában erős szelek kíséretében érkezett meg a havazás, és a meteorológusok tíz centis hóra számítanak. Az amszterdami Schiphol repülőtéren figyelmeztették az utasokat, hogy késések várhatóak, a le és felszállások közötti idő megduplázódik.

Franciaországban síntörést okozott a váltakozó hőmérséklet, emiatt késnek a Eurostar és a Thalys gyorsvasutak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!