Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Száz éve nem volt ennyi hó a szlovákiai hegyekben

2006.03.17. 10:52
Száz éve nem volt ennyi hó a szlovákiai hegyekben, ha hirtelen jön a felmelegedés, a tavalyinál nagyobb árvizek lesznek, írja a Magyar Rádió honlapja. Az idén Közép- és Nyugat-Szlovákiában számítanak pusztító árvizekre.

A nagy tározókból már kiengedték a vizet, hogy egy hirtelen olvadás esetén be tudják fogadni a lezúduló árnak legalább egy részét, írja pénteki számában az Új Szó. A hó mennyisége nem csak a hegyekben nagy, a Garam, az Ipoly, a Rima és a Sajó folyók vízgyűjtő területén is rekord mennyiségű hó hullott az elmúlt napokban.

A déli területeken, a Bodrogközben, a Gömörben és az Ipoly mentén már most gondot okoz a belvíz. A Sme liberális napilapnak nyilatkozó szakemberek szerint idén a közép- és nyugat-szlovákiai régiókban kell nagyobb árvizekre számítani, olyan pusztító erejű áradásokra, amelyek az elmúlt egy-két évben Kelet-Szlovákiát sújtották.

A legnagyobb víztározókból kiengedték a víz egy részét, hogy be tudják fogadni azt a víztömeget, amely egy esetleges hirtelen felmelegedés következtében meginduló gyors olvadás után komolyan veszélyeztetné a hegyvidéki lejtők alatti településeket.