Auguszta
-3 °C
2 °C

Széllökések miatt járhatatlan utak

2005.03.07. 19:05
Hóátfúvások, helyenként kilencven kilométeres széllökések nehezítik a közlekedést az ország nyugati felében. Győr-Moson-Sopronban tizenkét út járhatatlan, Veszprémben és Komáromban is gondot okoznak a hóátfúvások.

Erős széllökések miatti hóátfúvások nehezítik a közlekedést Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében. Győr-Moson Sopron megyében a szél 90 kilométer/órás sebességgel fúj, emiatt 12 mellékút nem járható. A külvilágtól elzárt település azonban nincs - mondta el Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője.

Komárom és Veszprém megyében három-négy alsóbbrendű út nem járható, de a csúszos utakon hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A három megyében a nap folyamán a télies útviszonyok miatt több helyen csúsztak meg kamionok, történtek kisebb balesetek, de egyik sem követelt halálos áldozatot.

Az időnként 55-60 kilométeres sebességű széllökések a már megtisztított útszakaszra fújják a havat. Vasárnap este óta 16 munkagéppel folyamatosan takarítják az utakat. A főutak jól járhatóak, de a mellékútvonalak közül a 8137. számú Tata és Kömlőd közötti szakaszát, a 8127. számút Kocs és Dad között, valamint a 81141. számút Ács és Bana között a lefagyások és hóátfúvások miatt lezárták.

Nehezen járhatóak a Bakony déli részén lévő útvonalak, ezenkívül a Tata és Környe közötti, illetve Kocsra, Nagyigmándra, Bábolnára vezető utak. Ebben a térségben személyautóval közlekedni nem ajánlatos, s fokozott óvatosságra intik a szakemberek a járművezetőket.