Mátyás
-6 °C
1 °C

Rekordhó és káosz a keleti partvidéken

2006.02.13. 11:30
Sível közlekednek a New York-iak a várost vasárnap elérő, rekordhavat hozó téli vihar után. A hatvan centis hó miatt több mint kétezer repülőjáratot töröltek és lebénult a közúti közlekedés is.

Hatalmas káoszt okozott az Egyesült Államok keleti partvidékét rekord vastagságú hóval borító téli vihar, jelentette a BBC. New Yorkban és Washingtonban is lezárták a reptereket, de a kőzúti összeköttetés is megszakadt a városok között. A térség nagy részét hatvan centinél is vastagabb hóréteg borítja.

Az amerikai Meteorológiai szolgálat közleménye szerint "életveszélyes" helyzet alakult ki. Az ítéletidő miatt több mint kétezer repülőjáratot kellett törölni. Avihar áramkimaradásokat okozott New Jerseyben és Marylandben is.

A meteorológusok szerint évtizedek óta ez a legsúlyosabb téli vihar a térségben. New Yorkban annyi hó esett, hogy a legtöbb városlakó sílécekkel közlekedett Manhattanben, írja a BBC.

A Central Parkban magyar idő szerint vasárnap este tízkor 68,3 centiméteres hóvastagságot mértek, ez a mérések 1869-es kezdete óta mért legtöbb hó.

Marylandben és Washingtonban 53 centiméternyi, Philadelphiában 45 centiméternyi hó esett. A helyzetet 64 kilométeres szél is nehezíti, ami hóátfúvásokat okoz.