Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az egész országban havazik

2005.03.04. 11:18
Az ország 90 százalékában esik a hó. A havazás jelenleg a Dunántúlon a legerősebb, de az előrejelzések szerint a csapadékzóna fokozatosan észak-kelet felé húzódik, és várhatóan este 8 óra körül hagyja el az országot. Szlovéniában mínusz 30 fokot mérnek, de Franciaország és Olaszország is szenved a márciusi téltől.

Egyre többfelé várható havazás, napközben délen, délkeleten helyenként ónos eső, eső is előfordulhat. A többfelé élénk, a Kisalföldön néhol erős délkeleti szél péntek délután északira fordul. Nyugaton helyenként hóátfúvás is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet: +2, -3 fok között valószínű alakul.

Marad a hideg

Az időjárás télies jellege megmarad. Szombattól megerősödő északi széllel sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Hózáporokra kell számítani, hófúvások alakulnak ki. Éjszakánként kemény fagyok lesznek és napközben is hideg idő lesz.

Eddig 10-12 centiméternyi hó hullott le Vas megyében, a főutak havasak, latyakosak, de viszonylag jól járhatók, a mellékutak a letaposott hótól síkosak - közölte az MTI-vel a Vas megyei közútkezelő társaság ügyelete.

Még éjfél előtt kezdett esni a hó, azóta megye szerte változó intenzitással havazik, a legtöbb csapadék Szombathely-Körmend-Kőszeg térségében hullott. Az ügyeletes tájékoztatása szerint 53 géppel folyamatosan takarítják az utakat.

Hajnali négy óra után kezdődött a sűrű havazás Tolna megyében, fennakadások még nincsenek a közlekedésben - tájékoztatta pénteken az MTI-t a közútkezelő megyei ügyelete.

A főutak még jól járhatók, a mellékutak havasak, latyakosak, ha így folytatódik a havazás, a későbbiekben gondokat okozhat - közölte Bencze István. A társaság összes gépe az utakon van, és dolgozik a hó eltakarításán.

Bács-Kiskun megyében Baja térségében kezdődött a havazás péntek hajnalban, Kecskeméten pedig reggel 8 óra előtt kezdett el intenzíven esni a hó. A megyében 1-4 centiméter közötti a hóréteg vastagsága, az utak hókásásak, a munkagépek hajnal óta sózzák az utakat. A szél gyenge, ezért egyelőre nem kell hóátfúvásoktól tartani, az előrejelzések szerint a hétvégén több hullámban várható hóesés a megye területén.

Balesetek a havazás miatt

Teljes szélességében lezárták egy mikrobusz balesete miatt a 10-es főút Pest megyei szakaszát - értesült a HavariaPress. A baleset pénteken délelőtt, nem sokkal fél tizenegy előtt történt Pilisvörösvár és Piliscsaba között, a Kopár csárdánál. Egy Ford Transit kisteherautó megpördült a frissen behavazott, lejtős úton, majd egy fának csapódott neki. A jármű vezetőjét csak a tűzoltók tudták kivágni a roncsból, ennek ellenére a nő sérülések nélkül úszta meg az ütközést. A helyszínelés és a mentési munkálatok befejeztéig az érintett szakaszon teljes útlezárást rendeltek el.

Tömeges karambol okoz jelentős fennakadást a 6-os főút Fejér megyei szakaszán. A baleset pénteken kora délelőtt, tíz óra körül történt Ercsi és Adony között, a főút 42-es kilométer-szelvényében. Az eddigi adatok szerint a frissen behavazott úton három kamion és több - feltehetőleg 3 és 6 közti számú - személyautó csúszott egymásba. Személyi sérülésről eddig nem érkezett mentés, ám a tömegbaleset jelentős fennakadást okoz a főút forgalmában. Az összetört járművek műszaki mentésére Érdről és Dunaújvárosból is a helyszínre riasztották a tűzoltókat - értesült a HavariaPress.

Nő a balesetveszély az utakon

A hétvégére várható újabb havazások és ónos esőzések miatt ismét megnövekszik a balesetveszély az ország közútjain. A meteorológiai előrejelzések a hét végétől ismét havazásokat, esőzéseket és ónos esőket ígérnek, így újból nagy mértékben romlanak az út- és látási viszonyok. Az Országos Rendőr-főkapitányság épp ezért minden közlekedésben résztvevőt arra kér, hogy alkalmazkodjék a megváltozott időjárási körülményekhez, hiszen a csúszós út és a lerövidült látótávolság gyalogosoknak és autósoknak egyaránt balesetveszélyes.

Hetven gép tisztítja a főváros útjait

Hetven hókotróval tisztítja a főváros útjait a közterület-fenntartó vállalat, miután pénteken kora délelőtt ismét havazás kezdődött Budapesten - értesült a HavariaPress. A fél kilenc körül kezdődött havazás miatt a hóeltakarítók 70 téli célgéppel kezdték meg a város fontosabb útjainak hómentesítését. A mellékutak takarítására azonban csak ezt követően kerülhet sor, így a nap folyamán ismét téli útviszonyokra kell számítaniuk az úton lévőknek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek estig 5-7 cm hó várható a főváros térségében.

Európa

Szlovéniában nincs hóvihar, de mínusz 30 fokot mérnek. Az olaszországi Genovában a hó miatt szinte teljesen megbénult a közlekedés, az amszterdami repülőtéren az ítéletidő miatt több járatot is töröltek. Franciaország is szenved a márciusi téltől, a Cote 'Azure-ön ismét 20 centi hó esett. Angliában a havazások közlekedési káoszt okoztak. Az autósoknak órákat kell várniuk arra, hogy a dugókból továbbhaladhassanak. A szigetországban a nagy hideg miatt akadozik az áramszolgáltatás, és iskolákat zártak be.