Klaudia
-4 °C
2 °C

Enyhül az idő, de további havazás várható

2004.01.08. 08:52
Elszórtan várható havazás csütörtökön, de pénteken újra megnövekszik a felhőzet, ezért újra intenzív havazásra számíthatunk. Délnyugaton inkább ónos esőre, esőre. Járhatók voltak az ország útjai csütörtök hajnalban, de a havazás miatt többfelé havas, hókásás vagy latyakos utak vártak az autósokra. A fővárosban éjjel nyolcvanegy munkagéppel végeztek hóeltakarítást és síkosságmentesítést.
Csütörtökön jobbára erősen felhős lesz az ég, délelőtt hószállingózás, kisebb havazás kialakulhat. Délután elvékonyodik a felhőzet. Mérsékelt marad a szél. A hőmérséklet csúcsértéke -3 fok körül alakul. Késő este -5 fok várható. Pénteken intenzív havazásra számíthatunk, délnyugaton ónos esőre, esőre. Szombaton is jobbára felhős lesz az ég, elszórtan alakul ki havazás. Vasárnap csökken a felhőzet, enyhül az idő.

Járhatók az utak

Járhatók voltak az ország útjai csütörtök hajnalban, de a havazás miatt többfelé havas, hókásás vagy latyakos utak vártak az autósokra - tájékoztatta az MTI-t az Útinform. A hajnali jelentések szerint az autópályák általában sónedvesek, de Gödöllőnél hókásás az M3-as burkolata.

Ugyancsak havas vagy hókásás, esetleg latyakos az úttest a Duna-Tisza közén és a Jászságban, Nógrád és Tolna megye legtöbb útján, Győr, Szeged, Szentendre és Dabas környékén, továbbá a Bakonyban és a Mecsekben. Az utak tisztítását és sózását a közútkezelő társaságok folyamatosan végzik.

A Dunántúl nyugati és középső megyéiben, valamint keleten a főutak mindenütt szárazak vagy leszórt sótól nedvesek, a mellékutakon hókásás vagy síkos szakaszok is lehetnek. A látási viszonyok megfelelőek, egyelőre hóátfúvások sem keletkeztek.

Fővárosi helyzet

Nyolcvanegy munkagéppel éjjel hóeltakarítást és síkosságmentesítést végzett a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) a budapesti fő- és tömegközlekedési útvonalakon, hidakon és felüljárókon a szerdai havazás nyomán, a fővárosi utak jól járhatóak, sónedvesek - közölte az FKF Rt. szóvivője, Szegedi Péter az MTI-vel csütörtök hajnalban.

A közlemény szerint az autóbusz-közlekedés valamennyi viszonylaton elindult, a hegyi vonalakon is. A havazás megszűnését követően megkezdik a hó eltakarítását a mellékútvonalakon is.

Az FKF Rt. egyúttal kéri, hogy a házfelügyelők, a magánház-tulajdonosok, házkezelőségek folyamatosan síkosságmentesítsék az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat a gyalogosbalesetek elkerülése érdekében. Hóeltakarítási eszközöket és síkosságmentesítő anyagokat a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban és közönségszolgálati irodákban lehet vásárolni - áll a szóvivői közleményben.