Közlekedési káosz Budapest határában

2003.02.04. 12:15
Budapest főbb útjain kedd délben normális tempóban lehet haladni. Hajnali 3 órakor intenzív havazás kezdődött a főváros térségében. Budapesten jelenleg meghaladja a 12 centimétert a friss hó vastagsága. A 27-es busz rövidített útvonalon jár, a többi járat jelentős késéssel közlekedik. A déli országrészben ónos eső nehezíti a közlekedést. A hóréteg vastagsága Budapest környékén holnapra a fél métert is elérheti. A kedd késő délután, este várhatóan feltámadó viharos szél miatt éjszaka hófúvásokra lehet számítani. A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció rendkívüli helyzetekben ingyenessé tenné a tömegközlekedést.
Budapesten a közlekedési helyzet jelentősen javult kedd délre. A reggeli órákban még Budapest bevezető útjain katasztrofális volt a közlekedés. Az M7-es és az M3-as autópályán állt a kocsisor, az M0-ás déli szakaszán sem lehetett közlekedni. Lezárták a 6-os és a 7-es út Érdet elkerülő szakaszát, a forgalom jelenleg a régi 7-es út Érden átvezető szakaszán zajlik. A Pest megyei közútkezelő osztályvezetője, Sós András az Index kérdésére elmondta: a legnagyobb gondot a nyári gumival közlekedő nyergesvontatók okozzák. Ezek a járművek keresztbe fordulnak az emelkedőkön, elzárva így az utat. Az osztályvezető felhívta a figyelmet: aki útnak indul, csak téli gumival és lehetőleg hólánccal tegye.

Délre a főbb utakon normális tempóban lehet haladni.

Száz munkagéppel Budapesten

"Száz munkagéppel takarítjuk Budapest útjait" - nyilatkozta az Indexnek Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője. A szokásoknak megfelelően azokra az utakra koncentrálnak, ahol a tömegközlekedés is zajlik. Ha nehezen is, de eddig sikerült biztosítani a járatok útvonalát.

"A viszonylat hosszától és az úton keresztbe fordult járművektől függően tíz-húsz-harminc perces késés előfordul, de a BKV járatai nem hagynak ki megállókat, egyes szakaszokat sem kellett rövidíteni" - erősítette meg a szóvivő szavait Fehérvári Gyula, a BKV fődiszpécsere. A metrószerelvények követési idejét sűrítették, ezzel kívánják rávenni a fővárosiakat arra, hogy hagyják otthon autóikat. Az intenzív sózás és takarítás ellenére a BKV hegyi járatai közül a 27-es a Búsuló juhászig jár. Pillanatnyilag közlekedik a 28-as, 128-as, a 29-es autóbusz. A 41 villamos - váltóállítási problémák miatt - a Deák Ferenc térig közlekedik.

A reggel 6 órai műszakkezdésre 732 hómunkás jelentkezett. Ez a szám Szegedi Péter szerint "ideálisnak tekinthető". A reggeli műszakban 2100, a délutániban 2300, az éjszakaiban 2500 forintot fizet a közterület-fenntartó vállalat a hómunkásoknak.

Huszonnégy órás havazás

Jelenleg Budapest 30-50 kilométeres körzetében havazik erősen. A Komárom-Veszprém vonaltól nyugatra és a keleti országrészben sok helyen még nem hullott csapadék, az útburkolat száraz, és köd sem akadályozza a forgalmat. Tolna, Baranya, Bács-Kiskun megyében a havazás helyenként havas esőre, ónos esőre váltott át. Különösen nehezen járhatók a Mohács és Baja környéki utak a lefagyott ónos eső miatt.

Budapest határában hajnal 3 óra óta 15-20 centiméteres a hóréteg vastagsága - nyilatkozta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Holnap délig nem változik jelentősen a helyzet, így néhol akár félméteres lehet a hóréteg vastagsága. Ennek oka az ország középső része fölött keringő önálló ciklon, amelynek középpontja a főváros fölött van. A ciklon lassan kelet felé mozog. A délről érkező meleg levegő miatt a déli országrészben ónos eső esik. A legalább 85 százalékos pontosságú előrejelzés szerint délutántól, estétől feltámad a szél, ezért elsősorban az ország északkeleti részén hófúvás várható.

Az Útinform ügyeletese az Index kérdésére elmondta: a havazás leginkább az ország középső részében okoz közlekedési nehézséget, bár a hófelhől lassan az egész országot beborítják. A mellékutak nehezen járhatók, aki teheti ne induljon útnak. Fennakadás egyelőre nincs, de a nap folyamán járhatatlanná válhatnak egyes kisebb forgalmú utak.

Ingyenes tömegközlekedést javasol a Fidesz

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció szeretné, ha ingyenes lenne a tömegközlekedés azokon a napokon, amikor a hó miatt ellehetetlenül a budapesti közlekedés, ennek érdekében hatáskört biztosítanának a főpolgármesternek, hogy engedélyezhesse a BKV járművein a jegy nélküli utazást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Bankszámla