Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Lezárt utak, megközelíthetetlen falvak

2006.03.14. 09:37
A hófúvás miatt járhatatlan több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei út, de Békés megyében is nehezíti a közlekedést a hó. A jeges úton bekövetkező balesetek miatt kellett lezárni kedd reggel a 6-os főutat Százhalombatta és Ercsi között. A tavasz még mindig késik.

Három település megközelíthetetlen, tucatnyi út pedig járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hófúvás miatt. Leginkább a dél-borsodi térségben mostoha az idő, nem lehet megközelíteni Borsodgesztet, Tiszakeszit és Istvánmajort. Hóátfúvás miatt járhatatlan a Répáshuta-megyehatár és a Tiszalúc-Taktaharkány közötti út, valamint az újcsanálosi, a borsodgeszti és a tiszakeszi bekötő út.

Ugyancsak nem lehet közlekedni a Pere-Abaújszántó, a Tiszalúc-Köröm, a Mezőkövesd-Szomolya, a Kesznyéten-Tiszalúc, a Bükkábrány-Sály és a Vatta-Csincse közötti úton. A megyében ezen kívül tizenhét út egy-egy szakaszán csak egy nyomsávon és igen nehezen tudnak haladni az autósok. Az utak tisztításán jelenleg 37 munkagép dolgozik. A munkát nehezíti, hogy a szél folyamatosan hordja a havat.

Lezárt utak Békésben is

Lezárta a rendőrség a 44-es számú főutvonalat keddre virradó hajnalban a hóátfúvások okozta torlódások miatt Békéscsaba és Szarvas között, de kora reggel sikerült felszabadítani az utat, s elindulhatott a forgalom . A rendőrök Gyomaendrőd felé terelték mindkét városból a kimenő forgalmat.

Az éjszaka folyamán több esetben akadtak el az úton nehéz gépjárművek, a műszaki mentések idején újabb és újabb torlódások alakultak ki. Az elakadt és mentésre váró járművek több kilométer hosszan sorakoztak. Kora reggel végül elvontatták a Kondoros és Kardos között a keresztbe fordult kamiont, így a feltorlódott, zömében teherautók, rendőri irányítás mellett lassan megindulhattak. Kiszabadult egy hómaró gép is, így már megkezdődhetett a hóátfúvások felszámolása is.

Késik a tavasz

Balesetek miatt lezárták kedden reggel a 6-os főutat Százhalombatta és Ercsi között. Először egy szippantós kocsi borult fel a jeges úton, majd egy nyerges vontató és egy személyautó ütközött frontálisan a 6-os főút Pest megyei szakaszán reggel 7 óra előtt, személyi sérülés nem történt. Az utat ezen a szakaszon jégpáncél borítja.

Kedden túlnyomóan borult idő, több helyen havazás, havas eső, eső is várható, legfeljebb északkeleten, keleten szakadozik fel a felhőzet. Az erős, gyakran viharos északi szél helyenként hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0, +5 fok között alakul, Az előrejelzések szerint a hét hátralévő részében számottevő csapadék már nem kell számítani, napról napra fokozatosan enyhül az idő, de az igazi tavaszi időre még várni kell.