Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hó, fagy, latyak

2001.11.27. 08:56
Helyenként sűrű köd, másutt jeges, vizes, hókásás, latyakos utak akadályozzák a közlekedést derül ki az Útinform tájékoztatásából. Az ország keleti részén éjszaka keményen fagyott.
Az éjszakai erős havazás miatt hajnalban több megyében is munkához láttak a szórógépek. Helyenként erősen csúszik az M1 és M7-es autópálya, de hókotrókra van szükség az M3-ason és az M5-ösön is.

Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun megyében helyenként intenzív a havazás, a keleti megyékben reggeltől szünetel a téli csapadék, ám sűrű köd lepte el Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Bács-Kiskun megyét, ahol általában 100-300 méter közötti a látótávolság. Különösen sűrű párásság okoz gondot Debrecen, Kecskemét, Vásárosnamény, Berettyóújfalu és Kiskunfélegyháza térségében, ahol a reggeli órákban mindössze 50-100 méternyi útszakaszt láthattak be maguk előtt a járművek vezetői.

Az ország keleti határa mentén a nagy hideg okozott gondot, egyebek között reggel Debrecenben mínusz 12, Nyíregyházán mínusz 13 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Így ebben a térségben jeges, befagyott útburkolattal találkoznak az autósok. A mellékutak szinte kivétel nélkül jegesek, jégbordásak. A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is télies idővel lehet számolni. Az erőteljes havazás miatt ötven hókotró áll dolgozik hétfő óta a főváros magasabban fekvő útjain. Hétfő estére Budapest környékén egyes helyeken már húsz centi hó esett.

A meteorológiai előrejelzés szerint a havazás, legalábbis az ország északi, északkeleti felében egész kedden folytatódik.

Lengyelországban hétfőre virradóra hirtelen lendült támadásba a tél, ami jelentős nehézségeket okozott a közlekedésben, és növekedett a balesetek száma is. Az ország nagy részén 2-6 centiméteres hó hullott. A hegyekben, főként a Tátrában és a Tátraalji-fennsíkon (Podhale) már több napja havazik, a hó vastagsága eléri a fél métert is. A Beszkidekben elsőfokú lavinaveszélyt rendeltek el.