Bernadett
0 °C
4 °C

A jégre lépni tilos!

2001.12.11. 13:54
Szerte az országban havasak, latyakosak az utak, Budapesten 1-4 centi vastagságú hóréteg képződhet. A közterület-fenntartók 70 géppel tisztítják az utakat. Siófok előtt szétnyílt jég. A meteorológusok további havat ígérnek.

Az országban sok helyen havasak és latyakosak a főutak és a mellékutak - közölte az Útinform kedden reggel. A lehullott hó főként Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében okoz gondot a járművezetőknek a fő- és mellékutakon egyaránt.

A kiterjedt hószállingózás zavarja a forgalmat a Dunántúlon Baranya, Fejér és Somogy megyében, az Alföld középső részén, Pest megye tájain, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Békés megye nagy részén. A hegyekben jégbordás és síkos útszakaszok nehezítik a közlekedést.

Intenzív havazás kezdődött kedden hajnalban Vas megyében, a közúti igazgatóság 18 gépe azonnal megkezdte a főutak sózását, a hó eltakarítását. Reggel óta 4 centiméter hó hullott, közepes intenzitással havazik, az előrejelzések pedig a következő 24 órában további havazást jeleznek. A MÁV szerelvényei és a Volán járatai menetrend szerint közlekednek a megyében, egyelőre nem okozott zavarokat a hóesés.

Budapesten 1-4 centi lehet a hóréteg

Az előrejelzés szerint a nap folyamán Budapesten további 1-4 centiméteres friss hóréteggel lehet számolni. A közterület-fenntartók 70 géppel kezdték meg a munkát a főváros fő- és tömegközlekedési útjain, elsősorban a hegyvidéki útvonalakon. Érdesítik a havas, sónedves útburkolatot, hogy csökkentsék a síkosság veszélyeit.

Szétnyílt a jég Siófok előtt

Siófok előtt, a parttól húsz méterre szétnyílt a jég a Balatonon, így az egész körzetben szigorúan tilos a jégre lépni. Az állomás a Balatonon csak egy helyen, a város alatt méri a tó jegének vastagságát. A Balaton jege Siófoknál, mielőtt szétnyílt, kedden délelőttig négy centiméter vastagságúra hízott. A befagyott tavon viszont csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég vastagsága elérte a legalább tíz centimétert, tehát egyelőre ott sem szabad a Balaton jegére lépni, ahol a siófokinál kedvezőbb a helyzet.

Holnap is lesz hó, hideg

A meteorológiai előrejelzések szerint napközben is várható havazás, havas eső és hószállingózás, és nehézséget okozhatnak a járművek vezetésében az északról és északnyugat felől érkező erős széllökések is. A hidegfronti hatás következményeként a hó sok helyen megmarad, s a következő napokban is sokfelé várható újabb havazás.