Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Itt a hidegfront

2006.01.18. 08:52
Csapadékos lesz az idő és maximum 0 fok várható a meteorológusok szerint. A havazás és az ónos eső miatt romlanak az útviszonyok, de a levegő tisztább lesz. A hajnalban kezdődött havazás egyelőre nem okozott komolyabb fennakadásokat.
A hajnalban kezdődött hóesés különösebb fennakadást nem okoz a fővárosban, a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság megkezdte a síkosságmentesítést - közölte a részvénytársaság szóvivője.

Szegedi Péter közleménye szerint, a Közterület-fenntartó Részvénytársaság járművei megkezdték a fő- és tömegközlekedési útvonalak, a hidak és a felüljárók síkosságmentesítését, dolgoznak azokon a mellékutakon is, amelyek a lakosság közellátását biztosító intézményekhez vezetnek.

A főútvonalak jól járhatók, a tömegközlekedésben nincs fennakadás, a BKV járatai hajnalban menetrend szerint elindultak.

Vas, Veszprém, Somogy és Fejér megye kivételével mindenhonnan jelentettek csapadékot. Az autópályák burkolata vizes vagy sónedves, az M3-ason előfordulnak hókásás, az M5-ösön pedig latyakos szakaszok. A főutak havasak Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A mellékutak országszerte havasak, latyakosak, ám jeges szakaszokra is kell számítani Baranya és Tolna megyében.

Tízcentis hó a borsodi utakon

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az átlag tíz centiméter vastag hóréteget még a főutak burkolatáról sem sikerült eltakarítani.

Jelenleg harminc munkagéppel dolgoznak a megye területén. A hó miatt eddig balesetről nem érkezett jelentés a rendőrséghez.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében reggel nyolc óráig 5-8 centiméter hó hullott , ahol emiatt lelassult a közúti közlekedés. A nyírségi főutakat a hajnali órákban 36 géppel sózta le a térségi közútkezelő társaság, azonban a folyamatos havazás miatt az úttestek hókásásak, síkosak. Az alsóbb rendű szabolcsi utakon a járművek letaposták a havat, így azok rendkívül csúszósak. A reggeli órákban már ötven hóeke dolgozott az utakon, de ennek ellenére a helyzet némileg rosszabbodott, főként Mátészalka és Vásárosnamény környékén, ahol intenzíven esik a hó. A síkos utak miatt a Szabolcs Volán Rt. helyközi autóbuszjáratai 20-25 perces késésekkel érték el végállomásaikat.

A látási viszonyok jók, csupán Borsodban és Szabolcsban párás a levegő, Tatabánya térségéből pedig ködfoltokat jeleztek. A jegesedés miatt leállt a kompközlekedés Balsa és Kenézlő között.

Marad a csapadékos idő

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 0, +5 fok között, északkeleten kevéssel 0 fok alatt valószínű. Tovább romlanak a közlekedés időjárási feltételei. Többfelé lesz csapadék, havazás, ónos eső, eső. Jeges, rendkívül síkos útszakaszokra kell felkészülni. A látótávolság is rossz lesz.

Orvosmeteorológia

Nyugat felől hidegfront közeledik, amely kisöpri a Kárpát-medencében megülepedett nyirkos, párás, szennyezett levegőt. Szerdától sokat javulhat a légúti megbetegedésben szenvedők állapota. Az érkező hidegfront viszont a szívbetegekre negatív hatással lehet.