Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Negyvenkilenc település megközelíthetetlen

2003.02.05. 21:55
Szerda este az erős havazás és a viharos szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkritikusabb a helyzet. BAZ megyében hószünetet rendeltek csütörtökre és péntekre. A MÁV több járatát nem indítja el. Az időjárási előrejelzések szerint jelentős javulás a hétvégére várható. A Nyíregyháza-Balsa-Dombrád között közlekedő keskeny nyomtávú vonat Ibránynál a hóban elakadt szerelvényéből 25 utast és egy terhes nőt mentettek ki szerda este
Negyvenkilenc települést nem lehetett megközelíteni a hó miatt szerda délután, a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkritikusabb, országszerte több út járhatatlan.

Szabolcsban elállt a hóesés

Elállt a hóesés, és a szél is mérséklődött szerda este Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 80 hóeltakarítógép dolgozik a közutak megtisztításán. A térségi állami közútkezelő társaság nyíregyházi központjában Tóth Attila ügyeletes az MTI-nek elmondta: a gépek elsősorban a hóakadályoktól járhatatlan 36-os számú főút Nyíregyháza-Tiszavasvári és a 38-as főút Nyíregyháza-Rakamaz közötti szakaszát, illetve a Nyíregyháza-Kálmánháza, valamint az Ibrány-Nagyhalász-Tiszatelek-Dombrád térségében lévő alsóbbrendű utakat igyekeznek megtisztítani.

Hozzátette: a munkát természetesen egész éjjel folytatják majd, hogy legalább egy nyomon minden szabolcsi utat járhatóvá tegyenek csütörtök reggelre. Az ügyeletes szerint ez nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen a kedd déltől folyamatosan hullott 50-70 centiméteres hóból a régió északi, illetve északnyugati részén 1-2 méter magas hófúvásokat is emelt a szerdai szél.

Kimentették a nyírségi vonat utasait

A Nyíregyháza-Balsa-Dombrád között közlekedő keskeny nyomtávú vonat Ibránynál a hóban elakadt szerelvényéből 25 utast és egy terhes nőt mentettek ki szerda este a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei. Istenes Sándor ezredes, a szervezet vezetője az MTI-nek elmondta: az utasokat a közeli Nagytanya egyik fűtött iskolájában helyezték el ideiglenesen éjszakára.

A bajbajutott emberek ellátásáról a közeli Ibrány város önkormányzata gondoskodik. Az utasok várhatóan csütörtök délelőtt térhetnek majd haza otthonaikba. Az ezredes beszámolt még arról, hogy szerdán késő este Rakamazra honvédségi segítséget biztosított a katasztrófavédelmi szervezet, hogy egy asszonyt, aki napközben szülte meg gyermekét, a nyíregyházi kórházba szállítsanak ellátásra a mentők.

Járhatatlan utak Szolnokban

Több fő- és alsóbbrendű út is járhatatlanná vált az esti órákra Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a HavariaPress-t úgy tájékoztatta, hogy nem járható a 4-es főút Fegyvernek és Kenderes között, a 33-as Tiszafüred - Patkós csárda között és a 34-es főút Tiszafüred és Tiszaigar között. Egyáltalán nem járható a megyében további tizenhárom alsóbbrendű útvonal sem, főként a Jászságban, Újszász illetve a 4-es út körzetében.

A külterületi utak takarítását nem folytatja a Megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság az erős szél és a havazás miatt. A főbb útvonalakon jelenleg 55 gép dolgozik állandóan. Tiszafüred és Karcag között illetve a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalakon a vágányok járhatatlanok, a néhány közlekedő vonat is csak több órás késéssel indul illetve érkezik. A megyében szerdán száznyolc műszaki mentést hajtottak végre a tűzoltók illetve a Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai, főként elakadt autókon kellett segíteni.

Tanítási szünet

Tanítási szünet lesz csütörtökön és pénteken Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Nyíregyházán. Több megyében jelenleg is havazik, az erős szél miatt hófúvások nehezítik a közlekedést, egyes utak csak egy nyomon járhatók.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Fejér megyében leállították a kamion- és nyergesvontató-forgalmat, Miskolcra a teherautók már csak hólánccal léphetnek be. Szabolcsban speciális honvédségi járművek mentik ki az egyméteres hótorlaszokban rekedt autósokat és járműveiket.

Heves megyében személygépkocsival nem járható hét útszakasz, illetve az átányi bekötőút. Veszprém megyében húsz utat zártak el a hóakadályok, egyes helyeken viharos erejű szél hordja a havat.

A MÁV több járatát lemondta, sok vonat késik.

Hóhatár

Megközelíthetetlen a magyar-szlovák határon fekvő pácini és sátoraljaújhelyi határátkelő, és lezárták a záhonyi határállomást is. A szabolcsi védelmi bizottság kezdeményezte a megye magyar-román és magyar-ukrán határszakaszain lévő átkelők ideiglenes lezárását.

A meteorológiai előrejelzések szerint további havazás várható, és sok helyen hófúvás is kialakulhat, éjszakára az ország keleti részében, valamit az Alföldön további 20 centiméteres friss hórétegre lehet számítani. Csütörtökre gyengül a szél, többfelé megszűnik a havazás, jelentősebb javulás azonban csak a hét végére várható.