Ágnes
-1 °C
2 °C

Súlyos balesetek a havazásban

2005.12.28. 06:25
A havazástól Budapesten, de gyakorlatilag az ország kétharmadán megbénult az élet. Estére többnyire helyreállt a közlekedés, szerda hajnaltól már az eső jelent gondot. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 80 munkagéppel és 700 kézi hómunkással dolgozik.

A következő napokban jelentős havazásra lehet számítani a Dunántúlon, ott is elsősorban a nyugati részeken, mondta el az Indexnek Nadrai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A keddi hózápor után, estére, a fővárosban helyreállt a közlekedés, és a BKV közlése szerint mindenhol helyreállt az autóbusz forgalom, a BKV összes járata menetrend szerint közlekedik. A budai oldalon is az összes buszjárat végállomástól végállomásig közlekedik.


Tekintse meg képeinket!

Az előrejelzések szerint a Nyugat-Dunántúlon akár 10-15 centis hóra is számítani lehet, ami ott erős széllel is párosulhat. Így a hófúvásokra is fel kell készülniük az ott lakóknak és az utak fenntartóinak. A 10-15 centis csapadék szerda estig várható. Szerdán átmeneti szünet lesz, aztán újabb csapadékfront éri el Nyugat-Magyarországot, így jelentős havazás várható arrafelé.

Az ország nagy részén viszont nem elsősorban havazásra lehet számítani, hanem havas esőre, esőre. Éjszaka átmenetileg ónos eső is előfordulhat.

Kedden kora délután óriásira nőt a dugó a fővárosból kifelé, az M3-as autópályán, miután a két pályasávot elválasztó betonkerítés egy darabja került az útra, jelentette a HavariaPress. Az útfenntartóknak elsősorban az ország nyugati részein kellett komolyabb munkát végezniük.

A Pesti út és a Keresztúri út XVII. kerületi végének környéke is járhatatlan volt kedden délután - jelentette a HavariaPress. A Tesconál lévő felüljárón egy Volán busz keresztbe fordult, és lerobbant. A város felől egy nyári gumis autó nem tudott felkapaszkodni az emelkedőn, majd karambolozott.

Egy betegeket szállító mentőautó ütközött személyautóval a 6-os számú főúton Adony térségében kedden délután. A balesetben ketten súlyosabban, egy személy könnyebben megsérült. A mentő a havas úton megcsúszott és keresztbe fordult, majd egy személyautó belerohant. A baleset miatt több mint egy órán keresztül állt a forgalom a 6-os számú főúton.

80-an géppel

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. 80 munkagéppel és 700 kézi hómunkással dolgozott kedden éjjel a főváros fő- és tömegközlekedési útjain, így az autóbuszjáratok menetrend szerint tudnak indulni - tájékoztatta az MTI-t szerda hajnalban Szegedi Péter szóvivő. Az FKF szóvivője emlékeztetett, hogy kedden 16.30 órakor véglegesen elállt a havazás a főváros térségében, és éjjel kettőkor eső, havas eső kezdődött O Celsius fokos hőmérséklet mellett.

A Fővárosi Közterület-fenntartó részvénytársaság 80 géppel és 700 fő kézi hómunkással dolgozott és dolgozik jelenleg is a fő- és tömegközlekedési útvonalakon, hidakon és felüljárókon, valamint a fontosabb mellékútvonalak takarítását végzi. Amennyiben nem kezdődik el ismételten a havazás, a részvénytársaság visszatér a mellékútvonalak és a lakótelepek takarítására, amelyet reggel 6 órától folyamatos végez a nappali órákban 80 munkagéppel. A részvénytársaság továbbra is vesz fel kézi hómunkásokat a nappali műszakra, a nyolc órai munkáért nettó 2500 forint bért fizetnek - mondta Szegedi Péter.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság kéri a házfelügyelőket, tömbházfelügyelőket, hogy a gyalogos balesetek elkerülése végett takarítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék az ingatlanjaik előtti járdát, mivel a meteorológiai előrejelzések szerint további havazás várható.

Balesetek Nyugat-Magyarországon

Az M1-es autópályán kedden négy baleset akadályozta a közlekedést. A 8-as, a 81-es és a 82-es főúton is balesetek akadályozták a forgalmat, több helyen csúsztak árokba járművek a havazás miatt síkossá vált utakon. A rédicsi határátkelőnél mindkét irányban csak hólánccal engedik át a járműveket a határőrök.

A HavariaPress közlése szerint nem sokkal dél után egy kisteherautó borult árokba a 81-es főút 17-es kilométerénél, a Sörédi elágazónál. Elsődleges információk szerint az autó sofőrje gerincsérülést szenvedett, míg utasa sértetlenül úszta meg a balesetet. A helyszíni szemle és a műszaki mentés fél kettőkor befejeződött, és a főút felszabadult.


Klikk a képre!

A 8-as főút 15-ös kilométerénél, Csór előtt egy személygépkocsi hajtott árokba. A mentők egy embert kórházba vittek. Székesfehérvárról kedden több balesetet jeleztek. Tizenkét óra előtt a bíróság épülete előtt szaladt bele egy kocsi egy másikba. A Budai úton is két anyagi káros baleset volt. Koradélután egy áruház előtt ütközött össze két Honda, valamint Halesznál három kocsi, köztük egy kamion. Mindkét baleset - a korábbihoz hasonlóan - ráfutásos baleset volt.

Havazás keleten és nyugaton

Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében erősen havazott, de ugyanez volt a helyzet az észak-keleti országrészben Miskolc és Edelény környékén, valamint a Nyírségben.

A fő- és az alsóbbrendű utak egyaránt havasak, hókásásak, a forgalom alaposan lelassult. A Kis-Alföldön, Pest és Fejér megyében is intenzív a hóesés, a déli országrészben viszont már többfelé eső vagy havas eső váltotta fel a korábbi havazást. A Mecsekben jégeső is előfordulhat. Az autópályák és főutak vizesek, vagy latyakosak.

Kavalecz Imre, a MÁV ügyeletes közölte, a vonatok egyelőre még menetrend szerint közlekednek.