Emma
9 °C
26 °C

Harminc centi hó esett Dél-Németországban

2006.04.10. 15:25
Erőteljes havazás lepte meg hétfőn a Dél-Németországban és Dél-Angliában lakókat. Az ítéletidő a meglepetés mellett számos balesetet és komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben.

Közlekedési káosz alakult ki Dél-Németországban a múlt éjszakai erős havazások miatt. A magasabb területeken 30 centiméternyi hó esett. Különösen rossz a helyzet a Feketeerdő környékén, ahol fákat csavart ki a hóvihar. Több közúton keresztbeállt tehergépkocsik nehezítik a haladást.

Egyes források szerint eddig legalább 30 baleset történt az utakon. Helyenként a vasúti forgalmat is leállították, legtöbbször a sínekre dőlt fák miatt. A Villingen-Schwenningen vonalon ebből baleset is történt, egy mozdony nekihajtott egy, a síneken keresztben fekvő fatörzsnek, de személyi sérülés szerencsére nem történt.

A főutakon és autópályákon is több kilométeres dugókkal kell számolni. A következő napokban sem várható jelentős javulás az országban, marad a havazás és a heves esőzés, ami tovább nehezíti az árvízhelyzetet.

Három dél-angliai megyébe is visszatért hétfőn a tél. Kent, Kelet- és Nyugat-Sussex megyékben majd tizenkét centiméter hó hullott a tavaszi virágokra, ami jelentős megdöbbenést okozott a britek körében.

Bár Anglia déli részein a havazás még télen is ritkaságnak számít, három héttel a naptár szerinti tavasz kezdete után fehér hópelyhekre csodálkozhattak rá a szigetország lakói. Az erős havazás miatt itt is jelentős késések fordultak elő a vasúti forgalomban és fennakadások voltak a közúti közlekedésben is.